Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mærsk-aktier flyver højt efter angreb der øger usikkerhed i Det Røde Hav

2/1 17:48

Et Mærsk-skib er over weekenden blevet angrebet i Det Røde Hav, og det øger spændingerne og sendte tirsdag Mærsk-aktierne på himmelflugt.

Her steg B-aktien 6,4 pct. til 12.915 kr. på den første handelsdag efter angrebet.

- Det knytter sig til situationen i Det Røde Hav og Suez-kanalen, konstaterer Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank.

Efter angrebet satte Mærsk alle sejladser gennem det konfliktfyldte område på pause i 48 timer, og den pause blev tirsdag forlænget på ubestemt tid.

- Situationen udvikler sig time for time, og investorerne reagerer positivt på tumult dernede. Jo mere der er, jo bedre er det for Mærsk i forhold til deres finansielle resultater, siger Mikkel Emil Jensen.

Han vurderer, at investorerne med dagens stigning muligvis tager forskud på "glæderne", hvis man udelukkende forholder sig til den finansielle situation, fordi konflikten kan se ud til at trække ud.

- I sidste ende er det varigheden det, der bliver afgørende, og det ligner ikke, at der er en løsning lige om hjørnet, og det er positivt for fragtraterne, siger Mikkel Emil Jensen.

- Vi nærmer os også en højsæson frem mod det kinesiske nytår, og når vi de facto trækker kapacitet ud af markedet samtidig med, at efterspørgslen kan stige, så kan det få en ret væsentlig indvirkning på raterne den kommende tid, siger han.

Mærsk havde ellers lagt op til, at rederiets skibe igen kunne benytte sig af handelsvejen gennem Det Røde Hav, efter at en amerikanskledet koalition af krigsskibe blev sendt til området for at sikre passage for skibene - og det var også amerikanerne, der kom Mærsk til undsætning, da Maersk Hangzhou blev angrebet.

- Tingene var ved at løsne op, men nu har vi så haft et angreb mere på trods af den her koalition. Houthierne er vedholdende i forhold til at stikke en kæp i hjulet på den globale handel - både med missiler og ved at kapre skibene. Der er meget, der tyder på, at selv om tilstedeværelsen af koalitionen har en effekt, så er der ingen garantier, siger Mikkel Emil Jensen.

Mærsk har da også ændret kurs efter weekenden angreb, og det stod klart med den forlængede pause tirsdag. Tidligere på dagen meddelte også Hapag-Lloyd, at det tyske rederi vil undgå Det Røde Hav som minimum frem til 9. januar.

- Rederierne tolker risici forskelligt, og flere vil formentlig sejle uden om med den seneste udvikling, og det er nok også det, investorerne reagerer på. Også selv om koalitionen er trådt i kraft, siger Mikkel Emil Jensen.

.\\˙ MarketWire