Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Norden-topchef ser bedste resultat nogensinde: Fleksibilitet gør os robuste

8/2 12:32

I et år med faldende fragtrater har rederiet Norden med et overskud på 400 mio. dollar alligevel formået at skabe et af sine bedste resultater nogensinde.

Ifølge administrerende direktør Jan Rindbo har rederiet igennem de senere år fået opbygget en forretningsmodel, der i langt højere grad end tidligere kan absorbere nogle af de store svingninger, der historisk har præget branchen.

- Vi har skabt et af de bedste resultater i Nordens historie, og det er endda i et år, hvor vi har set faldende fragtrater både i tank og i tørlast. Når jeg sådan opsummerer det hele, så er det i hvert fald med stolthed, at vi leverer de resultater for 2023, siger Jan Rindbo i et interview med MarketWire.

I 2024 venter Norden imidlertid et fald i resultatet til 150-250 mio. dollar som følge af den makroøkonomiske udvikling, pressede fragtrater og geopolitiske spændinger, senest i Det Røde Hav og Mellemøsten.

Det er forhold, der påvirker sigtbarheden om fremtidsudsigterne, erkender rederichefen.

- Den geopolitiske uro, der er i Rødehavet i øjeblikket, og de klimapåvirkninger, der er på Panamakanalen på samme tid - det er ikke noget, jeg har oplevet i mine næsten 30 år i shipping. Så det vil være forkert at sige, at det her bare er fuldstændigt, som det plejer at være.

- Men når det så er sagt, så synes jeg, at vi igennem de senere år, som også har budt på covid-19, jo er blevet vant til at håndtere uforudsigeligheder. Det har i høj grad også præget den forretningsmodel, Norden har bygget i det senere år. Med en mere robust forretningsmodel har evnen til at kunne navigere os igennem den manglende sigtbarhed, siger Jan Rindbo.

Han forklarer, at selskabet i dag i højere grad end tidligere kan omstille sig til de forskellige typer af markeder. Det har rederiet blandt andet gjort ved, at det i høj grad lejer skibe ind fra andre rederier på kortere kontrakter.

- Det giver os en bedre evne til at omstille os. Samtidig har vi på kundesiden udvidet vores sortiment, hvor vi har tilføjet projektlaster som et ekspertområde, og på de allerstørste tørlastskibe har vi tilføjet Capesize (skibstype, red.), der gør, at vi også kan service vores minekunder nu på de allerstørste afskibninger, siger Jan Rindbo.

Desuden har selskabet de senere år arbejdet på at kunne tilbyde logistikløsninger i havne og klimaløsninger, hvor det kan sænke emissionerne i kundernes forsyningskæder. Derfor mener Norden, at det samlede produkt, som det tilbyder, er anderledes end det, man traditionelt har i rederierne.

- Både det, at vi har fået en mere fleksible flåde, samtidig med at vi har fået et bredere sortiment af services til vores kunder, gør, at vi har en mere stabil - i hvert fald relativt set til industrien - forretning.

- I vores industri ser du typisk, at der efter nogle meget høje indtjeningsår kommer nogle år med tab. Der har vi kunnet navigere os igennem og alligevel skabe nogle gode afkast - også selvom markederne har været svagere. Det er 2023 et godt eksempel på, hvor vi trods lavere rater alligevel leverer et af de bedste resultater i Nordens historie, siger Jan Rindbo.

.\\˙ MarketWire