Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mærsk-analytiker anbefaler at sælge aktie: "Toppen er nået for nu"

9/2 10:10

A.P. Møller-Mærsk har kurs mod det svageste resultat nogensinde, hvor udsigten til en overflod af nye skibe i markedet for alvor lægger pres på rederiet.

De svage markedsvilkår kombineret med et aflyst aktietilbagekøbsprogram får nu Sydbank til at se mere negativt på aktien, fremgår det af en analyse.

Anbefalingen for aktien sætte ned til "sælg" fra tidligere "hold", som bankens Mærsk-analytiker, Mikkel Emil Jensen, ellers har anbefalet siden 2016.

- Mærsk har kurs mod det svageste resultat nogensinde, trods indtjeningsmedvind fra konflikten i Det Røde Hav. Med udsigt til ny rekord for levering af nye skibe i 2024, ser vi ikke de svære markedsvilkår lette foreløbig, og vi ser derfor kun et begrænset kurspotentiale, skriver senioranalytiker Mikkel Emil Jensen.

Mærsks B-aktie falder fredag formiddag 0,4 pct. til 10.935 kr. efter et massivt fald på 14,7 pct. torsdag, hvor rederiet fremlagde regnskab.

Her blev bange anelser for fremtiden bekræftet, da topchef Vincent Clerc endnu engang satte en tyk streg under de udfordringer, der rammer branchen i den kommende tid. Her ventes verdensflåden af vokse 12-13 pct., fordi mange af de store rederier har bestilt nye skibe, der begynder at blive leveret. Og uro i Det Røde Hav, som har betydet længere sejruter, ventes kun at kunne absorbere omkring halvdelen af den vækst.

Det betyder også, at Mærsk vil passe bedre på pengene den kommende tid. Tidligere har selskabet meldt om en reduktion i medarbejderstaben, og torsdag valgte rederiet desuden øjeblikkeligt at stoppe tilbagekøb af egne aktier.

TOPPEN ER NÅET

Mærsk havde allerede tidligere flaget for muligheden for at droppe aktietilbagekøb, og også her blev det taget skidt imod af markedet, der sendte aktien ned med 16,9 pct. Det skete tilbage i november og bød dengang på det største fald i aktiens historie - når man fraregner tekniske fald efter udbetaling af udbytte.

- Trods vores tidligere advarsler om udsigt til overkapacitet, fastholdt vi vores anbefaling i lyset af stærk udlodning og medvind fra Det Røde Hav, men med udsigt til et af de svageste resultater i Mærsks historie, suspenderingen af aktietilbagekøb og meget svag indtjeningsmæssige medvind fra konflikten i Det Røde Hav ser vi et begrænset kurspotentiale de næste 6-12 måneder, skriver Mikkel Emil Jensen.

- Nye fragtratestigninger kan give kursløft, men vi vurderer, at toppen er nået for nu, lyder det videre.

Også prognosen for 2024 skuffede, da Mærsk forventer 1-6 mia. dollar fra driften, EBITDA, som var lavere en analytikernes konsensus. Sydbank havde ventet 8,2 mia. dollar, mens medianestimatet var 6,7 mia. dollar.

EBIT-prognosen åbner for røde tal, da der her ventes minus 5-0 mia. dollar.

- Dermed forventer Mærsk et negativt resultat for året. Det brede spænd skyldes især usikkerhed om udviklingen i Det Røde Hav, men selv hvis konflikten varer resten af 2024, forventer Mærsk ikke at tjene penge – det vidner om meget svære markedsbetingelser, skriver Mikkel Emil Jensen.

.\\˙ MarketWire