Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer: Højere amerikansk inflation end ventet skyder hvid pil efter snarlige lave renter

13/2 14:54

En højere end ventet inflation i januar skydes håbet om en snarlig amerikansk rentesænkning til hjørne.

Mikael Olai Milhøj, der er chefstrateg i Sterna Capital Partners, siger, at det høje inflationstal gør det "meget usandsynligt," at den amerikanske centralbank vil sætte renten ned på rentemødet i marts.

- Det var der ellers 20 pct.s sandsynlighed for inden offentliggørelsen, ligesom investorerne tidligere på året mente, at det var mere eller mindre sikkert, at det ville ske. Kombinationen af en stærk økonomi og fortsat høj inflation gør, at den amerikanske centralbank vil afvente yderligere, skriver han i en kommentar til den amerikanske inflation.

Inflationen i januar endte på 3,1 pct. mod 3,4 pct. i december og ventet 2,9 pct.

Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, påpeger dog, at inflationen fortsætter med at falde.

- Samtidig kan vi dog konstatere, at både den faktiske inflation og inflationspresset er lidt til den høje side. Det kan udskyde de rentenedsættelser, som både investorer og boligejere hungrer efter, lyder det fra Sydbanks cheføkonom.

KERNEINFLATIONEN ER HÅRET I SUPPEN

Ser man på kerneinflationen, der fraregner fødevarer og energipriser, var prisstigningstakten uændret på 3,9 pct. på årsbasis. Her var der ventet et fald til 3,7 pct.

Og Søren Kristensen kalder det for "et par gevaldige hår i suppen, at kerneinflationen ikke falder."

- Det er ikke en god nyhed. Særligt fordi inflationen fortsat er højere end de 2 pct., som den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, sigter efter.

- Her holder vi dog også meget øje med den månedlige udvikling, da det fortæller os lidt mere om, hvor inflationen er på vej hen. Her ser vi desværre i januar, at inflationspresset fortsat er for højt. Det hænger i høj grad sammen med, at det går ganske godt i amerikansk økonomi. Arbejdsløsheden er lav og i den seneste arbejdsmarkedsrapport så vi også, at beskæftigelsen i USA buldrer afsted.

Stigende boligpriser kan holde fast i den høje inflation. Boligmarkedet betyder nemlig meget for den amerikanske inflation, og hvor bidraget fra boligposten ellers har været faldende på det seneste, så stiger bidraget gevaldigt i januar:

- Og sådan bliver det nok ved, hvis boligpriserne fortsætter med at stige. Det i sig selv forklarer hele 2 pct.point af den nuværende inflation, skriver Søren Kristensen.

.\\˙ MarketWire