Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

NKT's topchef om rekordstor ordrebog: "Det er en god position at være i"

21/2 09:19

Kabelkoncernen NKT mere end fordoblede i 2023 sin ordrebog, som ved udgangen af året kunne opgøres til 10,8 mia. euro svarende til rundt regnet 80 mia. kr.

Ordreudviklingen i det forgangne år har været bedre, end NKT håbede på, og det var vel at mærke i et marked, hvor ordretildelingerne var uden fortilfælde.

Det siger selskabets administrerende direktør, Claes Westerlind, i et interview med MarketWire.

- Inden for højspændingskabler blev der i 2023 tildelt 15 mia. euro i faste ordrer, men udover det blev der indgået aftaler for mere end 15 mia. euro i forpligtede kapacitetsreservationer. Det bringer det samlede marked op i 30 mia. euro, hvilket er uden fortilfælde, siger Claes Westerlind.

Af de 15 mia. euro i faste ordrer snuppede NKT 7 mia. euro.

- Vi fik ikke, hvad vi ventede, vi fik mere. En markedsandel på 45 pct. er efter vores vurdering en kæmpe succes - så en stor anerkendelse til medarbejderne for at sikre ordrerne.

- Den store ordrebog giver NKT et stærkt udgangspunkt, for årene der kommer, i forhold til indtjeningssigtbarhed, og det understreger vores konkurrenceevne, når vi står over for hovedkonkurrenterne rundt omkring i Europa og verden, siger Claes Westerlind.

Efter det rekordhøje niveau af tildelinger i 2023 forventer NKT, at dets gennemsnitlige adresserbare højspændingsmarked vil være over 10 mia. euro om året mellem 2024 og 2030.

Men markedsvolumenerne kan nemt svinge både op og ned i et individuelt år, afhængig af timingen for hvornår de helt store aftaler bliver indgået.

- Hvis en sådan aftale skifter mellem december og januar, gør det ingen forskel for et selskab som NKT eller for konkurrenterne, men det gør en stor forskel på markedsvolumen for et enkelt år.

- Så vi kan nemt se et marked, der overstiger 10 mia. euro for i år, fordi markedsaktiviteten er høj, men der er også mulighed for at det kan blive lavere i de kommende år, siger Claes Westerlind.

Men topchefen sætter ikke næsen op efter, at NKT forsætter med at tage 45 pct. af ordrerne fremadrettet.

- Vores mål er en markedsandel på et sted mellem 20 og 30 pct., og forhåbentlig på 25-30 pct. Men jeg vil også understrege, at markedsandel er mere forfængelighed end værdi som sådan. Vi stræber efter de rette ordrer med den rette balance mellem risiko og belønning - og at skabe en profitabel ordrebog for NKT.

- Med en rekordstor ordrebog har vi også råd til at tabe projekter. Det er en god position at være i, siger Claes Westerlind.

.\\˙ MarketWire