Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

FAKTA: Super Tuesday er en afgørende dag i primærvalgkampen

5/3 06:41

Den 5. marts er der såkaldt Super Tuesday i USA, hvor der i 15 delstater og et territorium stemmes om, hvem der skal stille op til præsidentvalget i november.

* Betegnelsen stammer tilbage fra 1976, da en række delstater besluttede at afholde deres primærvalg på samme dag. Det blev først formaliseret i 1988, hvor 14 delstater stemte samme dag.

* Navnet bruges derfor om den dag i valgkampen, hvor flest delstater stemmer, og hvor flest delegerede bliver fordelt mellem kandidaterne.

* Tirsdag skal republikanske vælgere i delstaterne Alabama, Alaska, Arkansas, Californien, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia og det amerikanske territorie Amerikansk Samoa stemme på deres foretrukne kandidat.

* Demokratiske vælgere skal stemme i de samme delstater med undtagelse af Alaska. De skal også stemme på Amerikansk Samoa. Der vil også komme et resultat fra Iowas caucus, som man har kunnet brevstemme til i de seneste uger.

* I nogle delstater afholdes der caucus på Super Tuesday, mens andre holder primærvalg.

* Et caucus er en slags uformel vælgermødeafstemning, hvor formålet er at vælge de delegerede, der på partiernes konventer stemmer på en kandidat.

* Ved primærvalg stemmer vælgerne på deres foretrukne kandidat ved hemmelig stemmeafgivelse. Derefter bliver der på baggrund af stemmeafgivelsen udpeget delegerede til partiernes konventer.

* Det er de delegerede, der i sidste ende på et nationalt konvent skal pege på, hvem de ønsker som præsidentkandidat for hvert af partierne - både republikanere og demokrater.

* På Super Tuesday bliver typisk omkring en tredjedel af de delegerede fordelt mellem kandidaterne.

* Dagen giver ofte vælgerne mulighed for at stemme, inden flere af kandidaterne har forladt valgkampen, og partiets præsidentkandidat er fundet.

* Omvendt ender det ofte sådan, at partierne efter Super Tuesday som regel har en klar favorit, og at de resterende kandidater vælger at trække sig.

Kilder: Ritzau og CNN.

/ritzau/