Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Sverige træder ind i Nato men afviser baser og atomvåben i Sverige

11/3 12:56

Mandag bliver det svenske flag for første gang hejst foran Natos hovedkvarter i Bruxelles. Men selv om Sverige dermed bliver det 32. medlemsland i forsvarsalliancen, så afviser landet Nato-baser og atomvåben i Sverige.

Det siger den svenske statsminister, Ulf Kristersson, mandag i Bruxelles.

- Sverige vil som medlem omfavne hele Nato i sin helhed. Vi forstår behovet for alle Natos forsvarsområder inklusiv atomvåben.

- På den anden side ser vi ikke noget behov for, at Sverige huser baser eller atomvåben i fredstid. Det er den svenske beslutning, som fuldt ud bliver respekteret, siger Ulf Kristersson.

Det budskab får opbakning af Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Han understreger, at beslutningen alene ligger hos Sverige.

- Der er ikke nogen planer om at ekspandere med atomvåben i flere Nato-lande. Der er heller ikke nogen planer om at udstationere kampgrupper i Sverige, som vi eksempelvis har gjort i Baltikum, siger Jens Stoltenberg.

Han understreger dog, at sikkerheden for både Norden og Baltikum vil blive styrket. Også selv om Sverige ikke åbner for Nato-styrker.

- Vi har længe fokuseret på behovet for at styrke tilstedeværelsen i Baltikum. Men med både Sverige og Finlands medlemskab i Nato ændrer geografien sig for alvor.

- For nu har vi to vigtige allierede på den vestlige side af Østersøen. Dermed kan vi bedre beskytte både Finland og Sverige, men også hele den baltiske region, siger Stoltenberg.

Sverige træder ifølge Ulf Kristersson ind i Nato på et tidspunkt, hvor man skal tilbage til Anden Verdenskrig for at finde en mere udfordret sikkerhedssituation.

Ruslands invasion af Ukraine har ændret svenskernes tilgang til Nato-medlemskab.

- Sveriges flag vil blive hejst foran Nato-hovedkvarteret med stor opbakning fra det svenske parlamentet og den svenske befolkning.

- Vi har forberedt os på det i lang tid. I realiteten i 30 år, men særligt de sidste to år. Jeg er stolt over, at vi er kommet nu er kommet hjem, siger Ulf Kristersson.

Sveriges kronprinsesse Victoria var rejst til Bruxelles sammen med Ulf Kristersson og i alt seks partiledere fra svenske politiske partier for at markere tiltrædelsen i Nato.

Jens Stoltenberg fastslog mandag, at Sverige på flere punkter overgår kravene til Nato-lande. Sverige huser ifølge Stoltenberg for det første en stærk forsvarsindustri.

Samtidig bruger det nordiske land ifølge Stoltenberg mere end de to procent af bruttonationalproduktet på forsvar, som er minimumkravet til Nato-lande.

/ritzau/