Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Japans centralbankchef løfter renter efter højere lønninger og inflation over 2 pct.

19/3 10:26

Den japanske centralbank har løftet renterne for første gang efter en længere periode med inflation over 2 pct.

Ifølge centralbankchef Kazuo Ueda er det netop udsigten til, at inflationen kan fastholdes i det niveau, der har givet mod på at hæve renterne.

I Japan er målet modsat af, hvad vi har set i Vesten. Her kæmper man med manglende vækst, og centralbankens målsætning lyder derfor på en højere inflation, mens centralbanker flere steder i Vesten har arbejdet for tøjle tårnhøj inflation.

- Vi har vurderet, at målet om bæredygtig inflation på 2 pct. er kommet inden for rækkevidde, siger Kazuo Ueda ifølge Bloomberg News på en pressekonference oven på beslutningen.

Her fortæller han også, at højere lønninger i høj grad har spillet ind.

Det var natten til tirsdag, at Banken of Japan offentliggjorde beslutningen om at løfte renten til spændet 0-0,1 pct., mens det hidtidige kortsigtede rentemål lå på minus 0,1 pct. Dermed er det også slut med negative renter i landet.

Inflationen har ligget på 2 pct. eller over i en periode på over et år.

Trækket fra den japanske centralbank afspejler en virkelighed, der ligger langt fra den, vi ser i Vesten. Her har centralbankerne i USA og Europa længe hævet renterne i et forsøg på at tæmme tårnhøj inflation.

- For at forstå den økonomiske situation i Japan , skal man reelt vende vores egen virkelighed her i Europa på hovedet. Bank of Japan ønsker sig mere inflation – ikke mindre. Det skyldes, at de har kæmpet med en økonomisk tilstand med lav vækst og deflationstendenser i årtier, konstaterer Bjørn Tangaa Sillemann.

- Det har igennem årene vist sig meget vanskeligt at trække Japan ud af den tilstand, selv om Bank of Japan har taget meget drastiske metoder i brug i løbet af de sidste ti år. Japan har faktisk for længst opnået målet om at få inflationen højere, lyder det fra chenanalytikeren.

Han henviser til, at inflationen har ligget over 2 pct. de seneste 22 måneder i streg.

- Men Bank of Japan har ikke haft meget tiltro til, at det ville vare ved, fordi det kun i beskeden grad er smittet af på lønningerne. Den japanske forbruger har dermed stået relativt svagt med tiltagende udhuling af købekraften, skriver Bjørn Tangaa Sillemann.

.\\˙ MarketWire