Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nationalbankdirektør om højere vækst: Vi fører godt inde i anden halvleg

20/3 12:31

Nationalbanken har skruet markant op for væksten herhjemme i år i forhold til tidligere forventninger, og det er der flere grunde til.

Det siger Nationalbankens direktør, Christian Kettel Thomsen, på et pressemøde onsdag.

- Inflationen er på rette kurs mod lavere og stabile prisstigninger. Men også den øvrige finanspolitik holder inflationen i skak, sige nationalbankdirektøren.

- Renterne er med til i et tilstrækkeligt omfang at holde inflationen nede. Men vi er ikke hjemme endnu. Vi fører sent i anden halvleg - men vi har ikke vundet kampen, inden den er fløjtet af, siger Christian Kettel Thomsen.

BLØD LANDING I SIGTE

Der har været megen snak, om økonomierne ville få en hård eller blød landing oven på en høj inflation - og senest har Den Internationale Valutafond, IMF, vurderet, at en blød landing er det mest sandsynlige.

Dansk økonomi har de seneste år været præget af et "nyt" fænomen: Produktion i udlandet. Nationalbanken venter en vækst i økonomien i år på 2,4 pct. - men uden udenlandsk produktion og genåbningen at Tyra-feltet ville dansk økonomi "kun" vokse 0,8 pct.

- De seneste to år har økonomien herhjemme været præget af en todeling i den økonomiske vækst. På den ene side har der været stor fremgang i danske produktion i udlandet - medicinalindustrien fylder eksempelvis meget, forklarer Christian Kettel Thomsen.

- Produktionen inden for Danmarks grænse er mere afmålt blandt andet på grund af en højere energiregning og lavere eksport til nogle af de store eksportmarkeder, siger han.

Væksten i år på 2,4 pct. er opjusteret fra Nationalbankens seneste prognose fra september sidste år på en økonomisk vækst på 1,3 pct. i 2024. Eksempelvis giver genåbningen af Tyra-feltet 0,5 pct. på BNP.

Når danske virksomheders indtjening i udlandet kasser ind i den danske statskasses hudholdningsbudget, skyldes det den metode, som et national regnskab laves ud fra. Og tendensen er blevet mere tydelig de senere år, forklarer nationalbankdirektøren.

- I forhold til gevinsterne for Danmark er det som udgangspunkt, at danske virksomheder, der har aktiviteter i udlandet og tjener penge på det, positivt. Og i forhold til andre fordele - så er der rigtig mange andre forhold, der også spiller ind, siger Christian Kettel Thomsen.

INFLATIONEN TØJLES

Inflationsskønnet for i år er blevet sat ned til 2,2 pct. fra septembers bud på 3,0 pct.

- I den prognose, som vi fremlægger i dag, ser vi en inflation på omkring 2 pct. i 2026, hvor vi regner med stigende inflation i år og faldende i 2025 og 2026, siger nationalbankdirektøren og fortsætter:

- Vi har ikke nogen målsætning for inflationen. Men ECB (Den Europæiske Centralbank) har en målsætning på 2 pct, siger Christian Kettel Thomsen og fortsætter:

- Men man skal ikke regne med, at vi kommer ud og fløjter kampen af og siger, at vi har vundet.

.\\˙ MarketWire