Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer ser jobvækst tromle afsted i USA - kan skubbe til hurtig rentesænkning

5/4 14:53

Jobmarkedet i USA viser endnu engang stor styrke med stærk jobvækst, lav ledighed og høje lønstigninger.

Det viser den dugfriske rapport, der også bød på markant bedre tal end forudset af de adspurgte økonomer, der indgår i Bloombergs estimater.

- De mange amerikanske rentestigninger har på ingen måde ødelagt de positive tendenser på det amerikanske arbejdsmarked. Ledigheden har nu holdt sig under 4 pct. i 26 måneder i træk. Vi skal tilbage til 1960’erne for at finde så lang en periode med lav ledighed i USA, skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar til tallene.

I alt voksede beskæftigelsen uden for landbruget - det såkaldte kongetal - med 303.000 personer i marts. Det er det højeste niveau siden maj sidste år og også noget bedre end ventet, da der blandt økonomer var forudset en stigning på 214.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

- Der er brug for yderligere afkøling arbejdsmarkedet, hvis den amerikanske centralbank skal have manøvrerum til en hurtig rentesænkning, siger Allan Sørensen.

- Der når ikke at komme flere jobrapporter inden næste møde i den amerikanske centralbank. Den amerikanske centralbank kommer ikke til at sætte renten ned i starten af maj. Spørgsmålet er, om vi overhovedet får en amerikansk rentesænkning inden sommeren. Jeg begynder at tvivle på det, lyder det videre.

Ifølge Bloomberg News viser de såkaldte Fed-swaps da også, at markedet satser på første rentesænkning til september, hvor forventningen tidligere var på rentemødet i juli.

Ser man på arbejdsløsheden, faldt den til 3,8 pct. fra 3,9 pct. Økonomerne havde netop ventet et fald til 3,8 pct. De gennemsnitlige timelønninger steg som ventet med 4,1 pct. på årsbasis i marts mod 4,3 pct. i februar. Dermed er lønstigningstakten på det laveste niveau siden juni 2021.

Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid steg til 34,4 fra 34,3 timer. Økonomer havde ventet en uændret indsats fra arbejdstagerne.

Ifølge Frederik Engholm, chefstrateg hos Nykredit, peger det samlede billede af nøgletallene på, at økonomien langsomt taber højde - men fra et meget stærkt udgangspunkt.

- Federal Reserve har slået fast, at man ikke behøver at se en langt svagere udvikling på arbejdsmarkedet for at sænke renten. Her er vurderingen, at inflationen godt kan fortsætte ned mod målsætningen trods stærk jobskabelse. Der er selvfølgelig grænser for, hvor godt gang der kan være i det hele, uden at inflationspresset begynder at tage til igen, skriver han i en kommentar.

.\\˙ MarketWire