Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Coloplast-topchef: Vi går ind i stærkt andet halvår - valutaer har givet modvind

7/5 09:43

Coloplast kom solidt ud af sit andet kvartal og går nu ind i et anden halvdel af 2023/24 med forventningen om et stærkt halvår efter en pæn organisk vækst i kvartalet.

- Vi leverer et solidt regnskab i andet kvartal, og vi forventer også et rigtig stærkt andet halvår. Der er 8 pct.s vækst i selskabet, og det afspejler, at vi fortsat har et rigtig godt momentum i vores kroniske forretning, siger Kristian Villumsen, der er administrerende direktør i Coloplast, til MarketWire.

- Så ligger der en overskudsgrad på 27 pct. i andet kvartal. Der følger vi den plan, vi har lagt, og den guidance vi har lagt, fortsætter han.

Selv om regnskabet organisk viste bedre takter end ventet i markedet, var der for de rapporterede tal tale om en svagere udvikling end ventet. Det skyldes valutamodvind, der har påvirket omsætningen negativt og skabe efterdønninger ned gennem regnskabet.

- Der er lidt forskellige valutaer, der går os imod. Der er lidt gynger og karruseller i løbet af de forskellige kvartaler, siger Kristian Villumsen og tilføjer, at Coloplast hedger de største valutaer som dollar og pund.

- Det er primært en bunke emerging markets-valutaer, som giver noget modvind, fortsætter topchefen.

I regnskabet fremhæves blandt andet en svækkelse af den argentinske peso og en styrkelse af den ungarske forint over for den danske krone. Også svækkelse af dollar tynger i andet kvartal, fremgår det.

Det har også betydet, at Coloplast har måttet sænke sine forventninger til salget i kr. i 2023/24 til 10-11 pct. fra tidligere 11 pct. Forventningerne til den organiske vækst og indtjeningsgraden fastholdes.

Coloplast omsatte i andet kvartal for 6586 mio. kr. mod ventet 6693 mio. kr., og på bundlinjen stod 1252 mio. kr. mod en forventning om 1292 mio. kr.

Til gengæld voksede medicoselskabet 8 pct. organisk i perioden, hvor analytikerne havde ventet 7,6 pct.

POSITIV UDVIKLING FOR OMKOSTNINGERNE

Coloplast havde i andet kvartal fremgang på omkostningsområdet, der blandt andet tæller inflationsniveauerne i inputpriserne og løninflationen hos selskabets ansatte i Ungarn.

- Både på inflationsniveauerne i inputpriserne - energi og råvarer - er der en nedadgående tendens. Vi kan også se, at de forecasts, der ligger på inflationen i lønudviklingen i Ungarn, er på vej ned. Det er positivt for os, siger Kristian Villumsen.

Fremgangen i omkostningerne blev i nogen grad modsvaret af stigende omkostninger til blandt andet selskabets fabrik i Costa Rica. Fabrikken skal bidrage til en anden balance i produktionsnetværket, end Coloplast har haft historisk.

I dag udgør medicoselskabets fabrik i Ungarn cirka 75 pct. af den samlede produktionsvolumen. Det er forventningen, at andelen af produktionsvolumen i de kommende år vil flytte ud af Ungarn til Costa Rica og til Coloplasts nyeste fabrik i Portugal, der ventes at stå færdig i 2026.

Fabrikken i Costa Rica ventes i 2025 at udgøre en fjerdedel af produktionsvolumen, hvilket vil bringe den ungarske produktionsandel ned i niveauet 65-70 pct.

- Du skal længere frem i tiden, før det kommer længere ned, siger Kristian Villumsen, der dog samtidig pointerer, at det kun er den ungarske andel af den samlede volumenvækst, der vil falde.

- Vi er et vækstselskab, og det betyder, at volumen bliver ved med at vokse, og at der vil blive ved med at være volumenvækst i Ungarn - bare en mindre andel af den totale volumenvækst i fremtiden.

.\\˙ MarketWire