Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Unibrew-topledelse skal sætte ord på vækstplaner på kapitalmarkedsdag

13/5 07:51

Det danske bryggeri Royal Unibrew har haft travlt med at købe op de seneste år, og mandag skal topledelsen forsøge at sætte ord på, hvordan de mange opkøb for alvor skal veksles til værdi.

Det sker, når det seneste opkøb, hollandske Vrumona, danner rammerne for selskabets kapitalmarkedsdag i byen Bunnik uden for Amsterdam.

Over lidt mere end det seneste år har Royal Unibrew desuden overtaget italienske San Giorgio samt de to danske mikrobryggerier Nørrebro Bryghus og Too old to die young.

Det har været med til at sende omsætningen op, men indtjeningen ligger mere fladt. Samtidig er også gælden vokset til et niveau langt over, hvad Unibrew har som målsætning.

Derfor bliver opgaven på kapitalmarkedsdagen at få overbevist både analytikere og investorer om, at det går i den rigtige retning for det danske bryggeri.

Over for Børsen er særligt selskabets tidligere topchef, Hans Savonije, kritisk over for den aktuelle situation.

- Opkøbene er for mig at se endnu ikke blevet integreret nok, og visse opkøb har skabt en øjeblikkelig forringende effekt, fordi de har haft en lavere indtjeningsmargin end Royal Unibrew. Og det ligner faktisk lidt det, vi så, da jeg kom til selskabet i 2008, og det var nødvendigt med en stor turnaround, siger han til Børsen forud for kapitalmarkedsdagen.

Hans Savonije var i koncernen i 12 år og var topchef i en årrække fra 2017 til 2020, hvor han blev afløst af nuværende topchef Lars Jensen.

I dag sidder han stadig på en større aktiepost, som han holder fast i, fordi han trods alt tror på selskabet, siger han til avisen. Han kalder det dog problematisk, at indtjeningsniveauet ligger fladt.

Unibrew har ikke villet kommentere den tidligere topchefs udtalelser.

OPJUSTERING I APRIL

Nogle af de første indikationer for udviklingen i de mange opkøb landede, da selskabet i april opjusterede de finansielle forventninger til året. Her blev der særligt lagt vægt på, at arbejdet med at hente fordele fra opkøbene gik hurtigere end ventet.

- Vi har startet produktionen i Vrumona beregnet på grænsehandlen ved den dansk-tyske grænse, og vi har startet produktionen i San Giorgio hurtigere end ventet, da det italienske team har indført flere skiftehold hurtigere end ventet, og har optimeret produktionsplanen for at styrke effektiviteten, lød det fra topchef Lars Jensen på en efterfølgende telekonference.

Royal Unibrew sigter aktuelt efter et samlet driftsresultat (EBIT) på 1875-2025 mio. kr., mens der før opjusteringen var ventet 1800-1950 mio. kr. Bryggeriet venter uændret en omsætning på omkring 15 mia. kr.

- Opjusteringen kommer ikke af første kvartal alene. Det er en forventning om, at flyvehøjden fortsætter for de ting, vi ser. Og noget af det handler om, at vi har låst nogle priser på et lavere niveau, end vi troede vi kunne, dengang vi kom med guidance i slutningen af februar, lød det videre fra Lars Jensen.

Markedet tog godt imod meldingen, og gav bryggeriets aktie den største stigning på en enkelt dag i 15 år, da aktien blev sendt op med lige over 18 pct. til 520 kr. Ved lukningen onsdag, forud for Kristi Himmelfart, kostede en aktie 550 kr.

Opgaven bliver nu for bryggerichefen at overbevise markedet om, at de første indikationer varer ved. Hertil at fokus for alvor er på at integrere frem for at hægte flere selskaber på, hvilket finansdirektør Lars Vestergaard også indikerede tilbage i februar.

- Ressourcerne skal nu bruges på at integrere de selskaber, der skal være en del af Royal Unibrew. Det var ikke planlagt, at vi skulle købe så meget på så kort tid, men nogle gange må man holde sig til, når muligheden byder sig, lød det.

NYE LANGSIGTEDE MÅL

Indkaldelsen til kapitalmarkedsdagen landede samtidig med, at Royal Unibrew meldte om nye langsigtede mål. Selskabet sigter efter en gennemsnitlig årlig organisk indtjeningsvækst, EBIT, på 6-8 pct. Samtidig skal EBIT-marginen øges.

De nye mål gælder efter 2024, men det fremgår endnu ikke, hvor langt frem.

.\\˙ MarketWire