Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Beskedent mandagsminus - Apple løftet af AI-håb

14/5 06:32

De amerikanske aktier fulgte mandag op på sidste uges kursfremgange med meget beskedne kursfald.

Og små kursfald ser ud til også at præge tirsdagens indledende handel. Futures indikerer fald på op til 0,1 pct. i de tre store aktieindeks, når markedet åbner i New York senere på dagen.

Mandag var stilhed før stormen, for mens sidste uge ikke bød på særligt vigtige nøgletal eller regnskaber, så er der onsdag denne uge den afgørende rapport for forbrugerprisernes udvikling i april på menuen, og den vil få stor betydning for markedets forventninger til centralbankrenten i USA.

Der var kun få grønne tal ud for sektorerne i S&P 500, som i øvrigt steg med 2,0 pct. i sidste uge, og især it trak op, da Apple steg på udsigten til at få kunstig intelligens i iPhonen.

Det brede S&P 500-indeks faldt mandag imidlertid marginalt, mens Dow Jones satte sig 0,2 pct., og Nasdaq steg med 0,3 pct.

- Nøglerisikoen er en varmere end ventet forbrugerprisrapport. Men kommende makrodata skaber en tohalet risiko med den ene knyttet til stærkere end ventet vækst, hvilket kan øge inflationsbekymringerne, og den anden en svagere end ventet vækst, som vil forstærke bekymringerne for recession eller stagflation, siger Andrew Tyler, chef for market intelligence hos JPMorgan Chase, til Bloomberg News.

"Stagflation" er frygten for en kombination af ingen eller begrænset vækst med en høj inflation.

Storbanken peger samtidig på, at kunderne har positioneret sig til, at onsdag og de efterfølgende dage kan byde på store kursudsving, efter at markedet er steget de seneste tre uger og igen flirter med rekordniveauet fra marts.

APPLE I FRONT

I S&P 500 var det mandag it-aktierne, som steg mest med et plus på 0,5 pct., mens fast ejendom også vandt 0,3 pct. Ellers var det kursfald, som dominerede med minus til industri og finans, som begge lå i bunden, på 0,4 og 0,5 pct.

Apple bidrog mest af alle til at holde markedet oppe ved at stige 1,8 pct. Omvendt tyngede Meta Platforms med et minus på 1,7 pct.

Den store historie var mandag, at Apple nærmer sig en aftale om lanceringen af en søgemaskine og en ny udgave af den personlige assistent Siri til iPhone baseret på Openais teknologi for kunstig intelligens, Chatgpt. Det var en god nyhed for æblekoncernen, mens til en start Alphabet blev presset af udsigten til øget konkurrence til Google, men alligevel kravlede i plus med 0,4 pct.

Meta var derimod under pres fra en nyhed om, at den kinesiske lavpris-shopping-app Temu muligvis vil reducere sin annoncering på Facebook i USA, fordi selskabet nu vil satse på vækst i andre markeder.

INTEL LØFTET

Inden for it fortsatte chipaktierne imidlertid deres fremgang med plus til Nvidia på 0,6 pct., mens Broadcom vandt 0,4 pct. Intel hoppede også frem med 2,2 pct. på baggrund af en ubekræftet nyhed fra The Wall Street Journal om, at kapitalfonden Apollo vil finansiere en ny chipfabrik i Irland til 11 mia. dollar.

Microsoft tabte mandag 0,3 pct. I cyklisk forbrug var der derimod plus til Tesla på 2,0 pct., mens Amazon tabte 0,5 pct.

Der var mandag også lidt fokus på rejsekoncernen Booking, som fik den dårlige nyhed, at dets samarbejdende hoteller ifølge nye EU-regler må sætte lavere priser på andre platforme. Bookings aktie faldt 1,6 pct.

I toppen af S&P 500 lå Incyte med et plus på 8,6 pct., da biotekselskabet lancerede et tilbagekøb af egne aktier for 2 mia. dollar.

Uden for hovedindekset steg et andet ellers kriseramt biotekselskab Novavax med 43,9 pct. Den fremgang kom i kølvandet af en nær fordobling, et løft på 98,7 pct. fredag, da det kom frem, at vaccineproducenten har lavet et samarbejde med Sanofi med forudbetaling og mulige milepæle på 1,4 mia. dollar vedrørende blandt andet Novavax' covid-19-vaccine og dens kombinerede corona- og influenzavaccine.

Novavax var blandt pandemiens helt store kursvindere, men koncernen løb ind i produktionsvanskeligheder og kom for sent ud med sin ellers godkendte vaccine. Aktien er samtidig en af de mest shortede på Wall Street, så den er også fredag og mandag blevet løftet af, at spekulanterne her har skullet afdække positioner. Novavax' aktie ligger stadig 96 pct. fra sin top fra 2021.

.\\˙ MarketWire