Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Rundspørge: Udsigt til to amerikanske rentesænkninger i år

14/5 06:34

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil sænke sin rente to gange i år. Og den første vil komme til september.

Det er et vurderingen fra et voksende flertal af økonomer i en tilbagevendende rundspørge foretaget af Reuters.

Omkring totredjedele af de adspurgte, 70 ud af 108, ser den første rentesænkning til september, hvilket skal sammenlignes med, at lidt flere end halvdelen havde samme overbevisning for en måned siden.

Kun omkring 11 adspurgte regner med en sænkning allerede til juli, mens ingen ser en lempelse på det næste rentemøde i juni.

- Vi havde intet andet end dårlige nyheder om inflationen gennem første kvartal... alle disse inflationsstigninger var for store til at tillade rentenedsættelser, siger Chris Low, cheføkonom hos FHN Financial, til Reuters.

- For at Federal Reserve kan sænke renterne, skal vi se en ændring i tendensen. En måned med gode nyheder vil ikke være nok til at tillade en nedsættelse. Banken har brug for flere måneder.

Chris Low og FHN regner selv med, at renten i år vil blive sat ned to gange fra de nuværende 5,25-5,50 pct. til 4,75-5,00 pct., henholdsvis til september og til november.

- Der er en ret betydelig risiko for, at banken vil foretage mindre end to, advares der dog.

Omkring 60 pct. af de adspurgte økonomer, 65 ud af de 108, regner med samlet set to rentenedsættelser i USA i 2024.

Centralbanken selv har i sin kvartalsprognose fra både december og marts indikeret tre nedsættelser til 4,625 pct. Senest, for knap to uger siden, pegede bankens formand, Jerome Powell, også på, at han ikke anser en renteforhøjelse om den sandsynlige næste bevægelse, men at hovedscenariet stadig er en lempelse.

Gennem første kvartal tog inflationen i USA til på månedsbasis, efter at den ellers i fjerde kvartal 2023 lå ganske lavt. Den udvikling har betydet, at markedet, målt på handelen med rentefutures, nu indregner mellem en og to nedsættelser inden nytår til en slutrente i 2024 på 4,92 pct. Tilbage i midten af januar var indikationen omtrent syv rentenedsættelser til 3,65 pct.

.\\˙ MarketWire