Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Zealand Pharma, 24 Maj kl 15.00 Læs mere her

Aktier/middag: Høj stemning med Ambu i vinderposition

15/5 11:45

Stemningen er fortsat høj onsdag middag, hvor eliteindekset stiger for sjette børsdag på stribe løftet af et stort flertal af eliteaktierne og ikke mindst Ambu.

Det danske medicoselskab har fået rygklap fra et par børshuse, og nyder muligvis godt af de seneste dages massive interesse for "meme"-aktier i USA, vurderer chefhandler i Danske Bank, Mads Zink.

Fra regnskabsfronten er der kommet godt nyt fra Lundbeck, mens også FLSmidth er vendt rundt efter en sløj start.

C25-indekset ligger ved 11.30-tiden 0,7 pct. højere i 1973,49.

Meget kan dog stadig ændre sig i eftermiddag, hvor en af ugens imødesete makroøkonomiske begivenheder udspiller sig. Det drejer sig om det amerikanske forbrugerprisindeks.

AMBU TIL TOPS

Helt fremme på den danske aktiescene er ved middagstid Ambu, der stiger 9,5 pct. til 132,75 kr. Det vil i givet fald være højeste lukkekurs siden februar 2022.

Norske DNB har løftet sit kursmål til 138 kr. fra 130 kr. og gentaget anbefalingen "køb". Desuden har JPMorgan løftet sin anbefaling til "neutral" fra "undervægt".

Men den massive fremgang har dog formentlig rod i de seneste dages massive aktiestigninger i de såkaldte "meme"-aktier i USA, vurderer chefhandler i Danske Bank, Mads Zink.

Der er tale om aktier, der markedsføres af private på sociale medier, med det resultat at horder af investorer køber den samme aktie.

Og det er gift for de ofte professionelle investorer, der har "shortet" aktier - det vil sige lånt aktier af en aktionær og efterfølgende solgt dem i forventning om, at kursen vil falde.

Herefter kan aktierne købes billigt, og leveres tilbage til den oprindelige ejer, der modtager rente, mens aktielånet løber. Shortinvestoren kan så, hvis strategien lykkes, stikke resten af gevinsten i lommen.

Men herhjemme er det i høj grad er aktier, der i forvejen har været "shortet", som gør det godt i disse dage.

- Hvis du kigger på de aktier i Danmark, der er meget shortede, så er det faktisk også dem, der er steget meget her i maj. Så jeg har en fornemmelse af, at der er en "shortsqueeze" på de meget shortede aktier, siger Mads Zink til MarketWire.

Med "shortsqueeze" menes, at de investorer, der har spekuleret i kursfald, klemmes ud af deres positioner og tvinges til at købe aktierne tilbage for at sikre deres gevinster eller minimere deres tab, inden kursstigningerne har ødelagt strategien.

- Blandt andet er Chemometec 22 pct. oppe i maj, Netcompany er 18 pct. oppe, Ambu er 17 pct. oppe, og Bavarian er over 10 pct. oppe. Så alle de meget "shortede" aktier er steget. Jeg tror, at det skyldes det, siger Mads Zink.

Med fremme torsdag er også Zealand, der står højt på listen over shortede aktier og kommer med kvartalsregnskab torsdag. Aktien stiger 4,3 pct. til 662,50 kr.

I samme sektor lyser Lundbeck op med en gevinst på 6,5 pct. til 38,26 kr. oven på sit kvartalsregnskab.

Salget af Lundbecks strategiske nøgleprodukter overraskede positivt i første kvartal, hvor Lundbecks nyeste lægemiddel, Vyepti, til forebyggelse af migræne fortsatte sin klare vækst.

FLS AFVENTER CEMENTSALG OG NY STRATEGI.

For FLSmidth bød årets første tre måneder på mere end et fordoblet overskuddet, der også landede højere end ventet. Omvendt dykkede omsætningen, mens også ordretilvæksten landede lidt lavere end ventet og desuden med et mindre ordreindtag end samme kvartal året før.

Finansdirektør Roland Andersen ser dog flere lyspunkter.

- Vi er rigtig godt tilfreds med vores mineforretning. Vores ordreindtag er steget 3 pct., og indtjeningen fortsætter op, serviceforretningen går rigtig godt og efter vores planer, og i omkostningerne kan vi se, at forandringsprogrammet begynder at virke.

FLSmidth stiger 2,2 pct. til 391,60 kr.

Fra regnskabsfronten er der også nyt fra H+H, der fastholder forventningerne og stiger 0,6 pct. til 84,90 kr.

Per Aarsleff har opjusteret sin prognose og kommet med foreløbige regnskabstal og det belønnes med en gevinst på 5,4 pct. til 360 kr.

Rockwool er kommet med sit endelige regnskab, efter en opjustering og foreløbige regnskabstal tidligere på måneden. Aktien stiger 0,3 pct. til 2634 kr.

.\\˙ MarketWire