Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA frygter stigning i mpox - med ny farlig variant i Afrika

17/5 06:34

De amerikanske sundhedsmyndigheder har torsdag advaret mod en mere dødelig udgave af mpox, der har ramt Den Demokratiske Republik Congo, DRC, og samtidig forbereder man sig på en mulig stigning i smittetilfældene i USA i forbindelse med sæsonen for Pride-festivaler verden over, da flertallet af de mest udsatte grupper, herunder homoseksuelle mænd, ikke er blevet vaccineret mod sygdommen.

Det skriver New York Times.

Center for Disease Copntrol and Prevention opfordrer derfor til, at personer i de udsatte grupper bliver vaccineret hurtigst muligt.

Der har endnu ikke været konstateret tilfælde af den farligere udgave af mpox uden for Afrika, men den tiltagende epidemi i DRC udgør en "global trussel", hedder det.

- Dette er et meget vigtigt eksempel på, hvordan en infektion et sted potentielt kan være en infektion overalt, og hvorfor vi har brug for at fortsætte med at forbedre sygdomsovervågning på globalt plan, siger Anne Rimoin, epidemiolog ved University of California, til New York Times.

Det globale udbrud af mpox tilbage i 2022 startede i Nigeria.

Der findes to typer af mpox i form af organisme-arter med samme oprindelse. Den ene er "clade 1" og er den særligt farlige udgave, som nu ses i DRC, mens "clade 2" var den fra udbruddet i 2022. Begge har fandtes i Afrika i årtier.

I 2022 og 2023 var der i USA henholdsvis mere end 30.000 og 1700 tilfælde af mpox, men hidtil i år er antallet fordoblet i forhold til samme periode sidste år. I Congo er 20.000 blevet smittet med den farlige variant siden januar 2023 og omkring 1000 af dem er døde, skriver New York Times også. Det svarer til en ødelighed på 5 pct. mod 0,2 pct. for den mildere udgave.

Bavarian Nordic er blandt de globalt førende inden for produktion af vacciner mod mpox, der førhen blev kaldt for abekopper, og det danske biotek- og vaccineselskab solgte på dette område for godt 5 mia. kr. i 2023. Året før var indtægterne herfra lidt nord for 1,7 mia. kr.

Det danske selskab har hidtil solgt til myndighederne i USA, men har annonceret en kommerciel lancering på den anden side af Atlanten her i 2024.

Link til original artikel (abonnement): https://www.nytimes.com/2024/05/16/health/cdc-mpox-congo.html

.\\˙ MarketWire