Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Aktier faldt torsdag - store hug til Salesforce

31/5 06:32

De amerikanske aktier faldt igen torsdag, da investorerne med nervøsitet så frem mod ugens helt store nøgletal.

Og udviklingen er ikke vendt fremdag morgen, hvor futures indikerer nye kursfald i de tre store amerikanske aktieindeks på 0,1-0,3 pct., når markedet åbner i New York sener på dagen.

Fredagens måling af kerneinflationen, PCE Core, der er centralbankens foretrukne inflationsmål, er et afgørende element i Federal Reserves vurdering af, om renten skal holdes højere i længere tid, eller om den snart kan sættes ned.

Efter stigninger tirsdag og onsdag faldt markedsrenterne torsdag ellers tilbage, fordi data fra første kvartal viste lidt lavere forbrug og inflation end ventet, ligesom antallet af nye ledige steg mere end spået i sidste uge.

Alligevel var der mest pres på vækstsektorerne med de store teknologinavne. Især var der hug til softwareselskabet Salesforce, der onsdag aften med sit kvartalsregnskab skuffede med salgsprognosen, og det tyngede i særdeleshed de øvrige softwarenavne.

Det brede S&P 500-indeks tabte derfor 0,6 pct., mens Dow Jones mistede 0,9 pct., og Nasdaq bakkede med 1,1 pct.

I Danske Bank peger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg, på, at årets store vinder, Nvidia, torsdag faldt tilbage efter en længere periode med store stigninger, og at investorerne var tilbageholdende inden fredagens vigtige inflationsopgørelse, ligesom renterne samlet set er tikket op i denne uge.

- Det er lidt blødt. Ikke helt blødt. En årsag til, at Dow Jones falder så meget, som det gør, er nedturen for Salesforce, siger han.

- Der bliver også roteret lidt. Klarer økonomien sig godt igennem, skal man måske også have lidt small caps. Der er nok også lidt rebalancering her sidst på måneden. Det er positivt, at ikke alting falder, og det ser også fornuftigt ud, når Nvidia ikke løfter, og med faldet til Salesforce.

Fredagens PCE-core er ugens vigtigste nøgletal, da det er centralbanken i USA's foretrukne mål. Opgørelsen ventes at vise en aftagende kerneinflation på månedsbasis fra 0,3 til 0,2 pct., mens den på årsbasis ses lande uændret i 2,8 pct. Federal Reserves mål lyder på 2,0 pct. om året.

SALESFORCE BANKES NED

I S&P 500 steg fast ejendom mest med 1,5 pct., mens finans, råvarer og materialer samt industri gik frem med 0,6-0,8 pct. I den anden ende faldt it-aktierne med hele 2,5 pct., mens kommunikationsservice mistede 1,1 pct.

Det var Microsoft, som trak mest ned i markedet torsdag med et minus på 3,4 pct. Baggrunden for det minus skulle dog findes hos konkurrenten Salesforce, der blev banket ned med 19,7 pct.

Softwareselskabet, der gør sig inden for salgs- og økonomistyring, og som oplevede sit største minus siden 2008, skuffede onsdag aften med en svag salgsprognose for andet kvartal med en vækst på kun 8 pct.

Det ramte hele sektoren, hvor forventningen til kunstig intelligens også er skruet en del op, og derfor faldt Intuit, Adobe og Oracle også 5,4-6,6 pct., mens Servicenow mistede hele 12,0 pct.

- Salesforce har været fremhævet som først i rækken til at anvende AI. Der er nok regnet lidt for meget lidt for hurtigt ind, kommenterer Lars Skovgaard Andersen.

Inden for it mistede chipkæmpen Nvidia også 3,8 pct., mens Apple dog gik frem med 0,5 pct. I samme sektor var der imidlertid også et større grønt glimt fra HP, da producenten af computere og printere i sit regnskab for andet kvartal for første gang siden 2022 kunne fortælle om en vækst i PC-salget. Aktien steg mest i S&P 500 med 17,0 pct.

FLERE DETAILREGNSKABER

Torsdag var der også tilbagegang til andre store teknologinavne med minusser til Amazon, Alphabet og Meta Platforms på 1,5-2,2 pct., mens Tesla derimod vandt 1,5 pct.

Ellers var der regnskabsbelønning til elektronikkæden Best Buy, som steg 13,4 pct. Indtjeningen i første kvartal var bedre end ventet, og der konstateredes en aftagende negativ vækst i salget, der dog stadig ikke levede op til det ventede.

Uden for hovedindekset kom flere andre detailnavne også med tal. Her steg skokæden Foot Locker med 15,0 pct. på et bedre end frygtet første kvartal, mens varehuskæden Kohl's mistede hele 22,9 pct. efter et ringe første kvartal og en nedjustering.

.\\˙ MarketWire