Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Begrænset fald trods øget rentepres - Alphabet tyngede

10/6 06:32

De amerikanske aktier oplevede fredag en klassisk udvikling på en dag med vigtige nøgletal, da den imødesete jobrapport for maj, som var stærkere end ventet, skabte den vanlige ujævne handel, og som sendte aktierne i både plus og i minus.

Den stærke jobrapport skubbede samtidig markedsrenterne en del i vejret, mens investorerne skruede ned for væddemålene på rentenedsættelser i år.

De pegede ellers torsdag på to lempelser inden udgangen af december mod nu halvanden nedsættelse af 0,25 pct.point.

På den baggrund var det ikke overraskende flere af de cykliske sektorer, der fredag trak op i markedet, men det gjorde it også til sidst.

Det brede S&P 500-indeks tabte i sidste ende fredag 0,1 pct., og det sluttede dermed i et ugeplus på 1,3 pct. Dow Jones satte sig også 0,2 pct., mens Nasdaq smed det samme.

Tendensen er samtidig afdæmpet mandag morgen, hvor Nasdaq-futuren stiger 0,02 pct., mens Dow Jones-futuren falder i nogenlunde samme størrelsesorden. S&P 500 ligger også stort set uændret.

IKKE EN DÅRLIG TING

Beskæftigelsestallene for maj viste, at USA's økonomi uden for landbruget skabte 272.000 jobs, hvilket var en del mere end ventede 180.000 stillinger. Alligevel steg ledigheden til 4,0 pct. mod 3,9 pct. i april, mens de gennemsnitlige timelønninger dog tog til og gik op med 4,1 pct. på årsbasis mod ifølge Bloomberg News ventede 3,9 pct.

- Fredagens jobrapport sænker muligvis forventningerne om rentenedsættelser, men i sidste ende er et stærkt arbejdsmarked næppe en dårlig ting, især ikke for en økonomi, der er så afhængig af forbruget, siger Bret Kenwell, investeringsanalytiker hos Etoro Securities, til Bloomberg News.

Citigroup og JPMorgan JPMorgan var torsdag de eneste tilbageværende investeringsbanker på Wall Street, som troede på den første sænkning allerede til juli, men efter jobtallene fredag blev buddene rykket til henholdsvis september og november. Handelen med rentefutures pegede fredag samtidig på, at en nedsættelse nok først vil komme til november.

NVIDIA TYNGEDE IGEN

I S&P 500-indekset klarede finansaktierne sig bedst med et plus på 0,4 pct., da fredagens stigende renter er godt nyt for bankernes indtjening. It-sektoren vendte sideløbende et lille minus til et plus på 0,2 pct. Industrisektoren gik samtidig op med 0,1 pct., og det gjorde sundhed også.

Der var omvendt et mindre minus til kommunikationsservice og cyklisk forbrug på 0,8 og 0,4 pct., mens negativt rentefølsomme forsyning og fast ejendom tyngedes af de stigende renter og faldt med 1,1 og 0,9 pct.

Det var længe Nvidia, som fredag tyngede mest, men til sidst rettede aktien sig til et minus på bare 0,1 pct. Det var anden dag i træk, at chipkæmpen, som efter markedets lukning vil gennemføre sin tidligere annoncerede aktieopsplitning fra en aktie til ti, faldt. Onsdag lukkede Nvidia senest i rekord, og aktien er steget med 140 pct. siden årsskiftet.

Ligeledes inden for it steg Apple med 1,2 pct., mens Microsoft satte sig 0,2 pct., mens der i cyklisk forbrug var et minus til Amazon på 0,4 pct. I kommunikationsservice tabte Meta Platforms 0,2 pct., mens Alphabet mistede 1,4 pct. og tyngede mest i markedet.

Bankerne blandede sig derimod i toppen fredag. USA's største, JPMorgan Chase, steg her 1,5 pct., mens investeringskæmpen Berkshire Hathaway gik op med 0,6 pct. I sundhed var der fremgang til Eli Lilly, som steg med 1,5 pct. til rekord i 849,99 dollar, mens Abbott Laboratories løftedes 3,2 pct. USA's største sygekasse Unitedhealth smed omvendt 2,2 pct.

KLISTERMÆRKER I ANSIGTET

På meme-fronten var der fredag igen nyt, da aktien i Gamestop faldt med 18,3 pct. til 28,22 dollar efter meldingen om, at selskabet vil udnytte den senere tids store kursstigninger til at sælge 75 mio. nye aktier og rejse kapital.

Gamestops aktie var ellers over natten helt oppe i 67,50 dollar, da euforiske private investorer handlede den i vejret, inden Keith Gill, memernes herre, også kendt som "Roaring Kitty" ville livestreame på Youtube her fredag.

Keith Gill, der under pandemien startede hele meme-manien, fik i sit livestream, som havde mere end 600.000 seere, vist nogle livlige kattekillinger, sad i en gamerstol med solbriller på og med klistermærker i ansigtet, mens han drak øl og roste ledelsen i Gamestop.

.\\˙ MarketWire