Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier/åbning: Mærsk og Zealand tager toppen på grøn fredag

14/6 09:23

Transportselskabet A.P. Møller-Mærsk er vanen tro i fokus fredag, hvor aktien endnu engang stiger efter ratetal, der afslører højere fragtpriser. Også potentielt nyt om udviklingen i Mellemøsten kan rykke ved aktien i dagens løb.

Med i toppen er Zealand Pharma, der har haft en særdeles volatil uge med udsving uden selskabsspecifikke nyheder.

I bunden er Pandora tynget - ligeledes uden specifikt nyt.

Samlet er stemningen let positiv på det danske marked, hvor C25-indekset stiger 0,4 pct. efter et minus på 0,9 pct. torsdag.

De europæiske aktier havde en svær dag torsdag, mens det amerikanske marked endnu engang blev holdt oppe af AI og tech. Det betød, at både Nasdaq og S&P 500 endnu engang sluttede i rekord, futures for det amerikanske marked indikerer, at Nasdaq fredag kan jagte rekord på ny.

MÆRSK MED RATETAL

Der er ratenyt til Mærsk og de øvrige containerrederier fredag formiddag, hvor fragtindekset SCFI viser en prisstigning på 6,1 pct. til 3379,22 den seneste uge.

Det bekræfter den seneste tids tendens, hvor priserne primært steget, efter at uro i Mellemøsten har fået rederierne til at omdirigere ruter, som trækker kapacitet ud og sender priser og aktiekurser op. Først på ugen gik det imidlertid pludselig modsat for aktierne, da rapporter om muligheden for et snarligt våbenhvile i Gaza begyndte at fylde.

Fredag har Mærsks asiatiske konkurrenter og branchefæller inden for containertransport dog på ny vind sejlene efter de seneste dage med fald, da håbet om våbenhvile mellem Israel og Hamas aftager.

Mærsks B-aktie stiger ved åbningen 2,2 pct. til 11.670 kr.

FEDME I FOKUS

Zealand Pharma er med i toppen ved åbningen, hvor aktien henter 1,9 pct. til 660 kr.

Det sker flere store udsving onsdag og torsdag, hvor aktien først faldt 5,5 pct. og derefter hentede 6 pct. torsdag. Aktien er meget volatil, og det har da også vist sig i denne uge, hvor der ikke er kommet nyt frem, der kan forklare de store udsving.

Novo Nordisk, der kæmper med rivalen Eli Lilly på fedmemarkedet, stiger 1,1 pct. til 990,20 kr., og holder kursen helt til lukketid, vil det være rekord.

Det sker på en dag, hvor rivalen Eli Lillys topchef over for Wall Street Journal fortæller, at selskabet er klart besluttet på at holde et fast greb i det hastigt voksende marked for behandling af svær overvægt.

Han er besluttet på at undgå den fejl, som Eli Lilly begik årtier tilbage, hvor selskabet stod med supersællerten Prozac mod depression, men undlod at investere nok i forskning og udvikling på området. Han skubber derfor på for, at Lilly udvikler nye lægemidler til behandling af svær overvægt ud over Zepbound, der konkurrerer med Novos Wegovy.

GUBRA KAN FÅ FOKUS

I samme segment er der fredag fokus på Gubra, der skiller sig ud i en temabaseret investeringsanalyse af selskaber med fokus på netop svær overvægt, viser data fra Bloomberg Intelligence. Og her er der særligt positivt fokus på Gubra.

Samlet løber afkastet på Bloomberg Intelligences temaunivers for overvægt op i 20 pct. det seneste år. Til sammenligning var fremgangen for Bloombergs globale sundhedsindeks på 13 pct. i samme periode

Gubra er alene steget med 247 pct. i opgørelsen - og 160 pct. siden årets start.

Fredag stiger aktien 2,8 pct. til 334 kr.

.\\˙ MarketWire