Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Sampo-topchef fremhæver to grunde til "et helt perfekt match" med Topdanmark

17/6 09:56

Den finske forsikringskoncern Sampo ser et perfekt match med Topdanmark efter at begge selskaber de senere år har udviklet sig til at blive rendyrkede skadesforsikringsselskaber.

Derfor er timingen for en fuldstændig overtagelse af Topdanmark nu den helt rigtige, siger topchefen for Sampo Group, Torbjörn Magnusson, i et interview med MarketWire.

Der har i flere år været spekuleret i, at Sampo på et tidspunkt ville overtage Topdanmark, efter at Sampo siden 2008 har været storaktionær i den danske forsikringskoncern.

- Det har ligget i kortene i et stykke tid, men jeg tror, det er den helt rigtige timing nu - først og fremmest fordi vores strategier for både Sampo og Topdanmark har konvergeret i løbet af de sidste par år, hvor vi begge er blevet rendyrkede skadesforsikringsselskaber, siger Thorbjörn Magnusson.

Han henviser til, at Topdanmark i slutningen af 2022 solgte sine livsforsikringsaktiviteter til Nordea, og at Sampo har solgt sine aktier i Nordea og udskilt sit livsforsikringsselskab.

- Så det passer perfekt sammen nu. Det er et helt perfekt match, siger Thorbjörn Magnusson.

Han fremhæver også et andet argument, og det er, at skadesforsikring i Danmark bliver mere og mere digitalt.

- Det betyder, at synergierne mellem vores to virksomheder vil være større, end hvis det kun var mennesker. Så vi vil få store synergier i denne aftale, og Sampo er en synergimaskine. Vi er bygget på synergier på tværs af de nordiske lande.

- Så det var det rigtige tidspunkt på grund af den strategiske konvergens og på grund af den øgede digitale anvendelse inden for skadesforsikring, siger Thorbjörn Magnusson.

SAMPO EJER I FORVEJEN NÆSTEN HALVDELEN AF TOPDANMARK

Sampos ejerandel ligger i øjeblikket på 49,5 pct. af de udestående aktier i Topdanmark.

Sampo vil efter planen integrere Topdanmark med sit forsikringsselskab IF, som har en markedsandel i Danmark på ca. 6 pct. Inklusive Topdanmarks markedsandel får den kombinerede forretning en markedsandel på det danske skadesforsikringsmarked på ca. 21 pct.

I henhold til købsaftalen vil aktionærerne i Topdanmark for hver aktie de ejer modtage 1,25 nye aktier i Sampo .

Det svarer til en værdi per Topdanmark-aktie på 366,38 kr. - og reflekterer en præmie på 26,5 pct. i forhold til lukkekursen for Topdanmark-aktien fredag på 289,60 kr.

Et alternativ kunne have været en kontant transaktion, men Sampo-topchefen vurderer, at en overtagelse med Sampo-aktier er bedre for både Topdanmarks og selskabets egne aktionærer.

- Der vil ikke være nogen skatteeffekt for aktionærerne, og de vil være i stand til at deltage i synergiskabelsen også efter transaktionen. Så vi forener vores kræfter på lang sigt, siger Thorbjörn Magnusson.

Mens Topdanmark med Sampos overtagelse forsvinder fra kurslisterne på den danske børs, så er det planen i stedet at få Sampo på børsen i København gennem en sekundær notering parallelt med hovednoteringen i Helsinki.

- Ja, vi vil søge at blive noteret i København. Det er meget naturligt med denne aftale også at blive mere tilstedeværende i Danmark på denne måde, siger Thorbjörn Magnusson.

I forhold til, hvad sammensmeltningen får af betydning for den strategiske positionering, vender han tilbage til den digitale udvikling.

KAN SÆTTE EKSTRA FART PÅ DEN DIGITALE UDVIKLING

- Det danske forsikringsmarked bliver mere og mere digitalt. Topdanmark investerer i det, men vi kan selvfølgelig støtte dem som det største nordiske forsikringsselskab. Sampo er faktisk også et stort selskab i europæisk sammenligning, så vi vil være i stand til at støtte Topdanmark i at fremskynde den digitale udvikling.

- Derudover er IF i Danmark jo hovedsageligt et forsikringsselskab for store virksomheder, mens Topdanmark hovedsageligt er et forsikringsselskab for massemarkedet. Så der vil ikke være noget overlap, og en sammenlægning vil give os en meget stærk tilstedeværelse i Danmark, siger Thorbjörn Magnusson.

Spørgsmålet er, hvad kunderne i Topdanmark kan se frem til, når selskabet bliver lagt ind i den finske koncern.

- Vi har en filosofi i Sampo, som jeg tror er den samme i Top: Den eneste måde at tjene penge til aktionærerne på er ved at give kunderne overlegne tilbud. Så forsikringstagerne, kunderne i Topdanmark, kan forvente at blive endnu bedre betjent, siger Thorbjörn Magnusson.

Synergierne ved at lægge Topdanmark og IF sammen i Sampo-koncernen estimerer selskabet til 95 mio. euro svarende til godt 700 mio. kr. De vil primært findes inden for IT.

- Det er den største enkeltpost, ikke at have dobbelte IT-systemer. Der er selvfølgelig også nogle koncernfunktioner som bliver fordoblet, og hvor der kan realiseres nogle synergier.

- Og vi vil også have synergier på områder som indkøb, forebyggelse af svindel og en række andre områder. Så der er masser af gode synergier. Men derudover bliver vi selvfølgelig også en stærkere partner for alle, der ønsker at samarbejde med os på det danske marked og sælge vores forsikringer. Det gælder både banker og fagforeninger og alle typer af partnere, siger Thorbjörn Magnusson.

.\\˙ MarketWire