Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nyheder fra Carlsberg og Zealand flytter milliarder på børsen

21/6 15:15

Der bliver i den grad blevet flyttet rundt på milliardværdier i Carlsberg og Zealand Pharma fredag på børsen i København.

For Carlsberg koster et afvist milliardbud på den britiske læskedrikkoncern Britvic et kursfald på over 8 pct. og et dyk i markedsværdien på i underkanten af 9 mia. kr.

Modsat er Zealand Pharma tordnet i vejret og har lagt 6,9 mia. kr. til sin markedsværdi. Det sker oven på lovende resultater fra et studie med et lægemiddelhåb mod svær overvægt.

OPKØBSPLAN VÆKKER SKEPSIS

For Carlsberg har fredagen været en tynd omgang te, efter at britiske Britvic, der står bag 7up og Lipton, annoncerede, at det har afvist Carlsberg af to omgange.

Den danske bryggerikæmpe har efterfølgende bekræftet sin interesse, og spørgsmålet er nu, om det danske bryggeri vil byde endnu mere end det seneste bud på 27 mia. kr., hvilket vækker skepsis hos den amerikanske storbank Citi.

- Selvom opkøbet af Britvic ville øge koncernens tilstedeværelse i Storbritannien, Frankrig og Irland samt potentielt give ny adgang til Brasilien, ser det overordnede strategiske rationale i transaktionen ikke overbevisende ud efter vores mening, skriver den amerikanske storbank i en kommentar.

Den peger på, at Britvics organiske vækst er bare omkring 2,5 pct. på mellemlangt sigt, og derfor vil udvande Carlsbergs ambitioner om en organisk salgsvækst på 4-6 pct. på den mellemlange bane.

Desuden vil en transaktion øge Carlsbergs nettogæld til over 3 gange den estimerede driftsindtjening før af- og nedskrivninger, EBITDA, hvilket ifølge Citi vil betyde, at Carlsberg vil indstille sit aktietilbagekøb.

FEDMEDATA VÆKKER BEGEJSTRING

For Zealand-aktionærerne er der til gengæld meget at glæde sig over fredag.

Aktien ligger 17 pct. højere i 757, hvilket vil være lukkerekord. Markedsværdien er nu oppe i over 47 mia. kr.

Hos Zealand Pharma betegnede topchef Adam Steensberg torsdag aften data fra et fase 1b-studie med vægttabshåbet Petrelintid som "vanvittigt gode". Vægttabet er på linje med og især bivirkningsprofilen er mildere end for supersællerterne Wegovy fra Novo og Zepbound fra Eli Lilly, mener Adam Steensberg.

Både Goldman Sachs og Kempen har da også efterfølgende kvitteret med højere kursmål for aktien, som nu er steget over 100 pct. i årets løb. Hertil har Jefferies givet selskabet positive ord med på vejen, fremgår det af Bloomberg.

Kempens analytiker Suzanne van Voorthuizen mener, at de nye data viser en "klar vinder" i forhold til både sikkerhed og bivirkninger. Hun hæfter sig særligt ved, at studiet indeholder en stor andel mænd, som typisk opnår et mindre vægttab end kvinder. Hertil lå BMI for gruppen generelt lavere fra start, hvilket giver et dårligere udgangspunkt.

Sidstnævnte lægger også Jefferies vægt på, og banken spår på den baggrund mulighed for endnu bedre resultater fremover. Jefferies mener dog, at studiet i forvejen viser resultater tæt på den øvre ende af det ventede.


.\\˙ MarketWire