Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier/tendens: Udtalte fald i sigte efter panik på børserne i Asien

5/8 08:28

De danske aktiehandlere møder ind til massiv uro på finansmarkederne mandag, hvor det danske aktiemarkeds defensive karakteristika og Novo Nordisks modstandsdygtighed over for aktietumult skal stå sin prøve.

I Japan leder udviklingen tankerne hen mod et decideret børskrak.

Det toneangivende Nikkei 225-indeks er lukket 12 pct. lavere - den største nedtur nogensinde - og efter massive og tocifrede kursfald i de store japanske banker.

Futures peger på en mere afdæmpet negativ åbning i S&P 500-indekset i USA på 2,9 pct., mens den tyske DAX-future, der ofte er et godt pejlemærke for udviklingen herhjemme, falder med 2,0 pct. ved 8.15-tiden.

Udløseren for faldene var fredagens svage arbejdsmarkedsrapport fra USA, der viste sig klart dårligere end ventet på flere parametre og dermed igen understregede, at den amerikanske økonomi ser ud til at være hurtigt på vej ned i gear.

Frygten går på, at den amerikanske centralbank kommer for sent, og økonomien når at køre af sporet, hvis banken først lemper sin pengepolitik til september.

- Det undrer mig, at det går så vildt for sig. Det er teknologiaktierne og de japanske aktier, der falder. Det er især investeringer, der har været lidt for "crowdet" i lidt for lang tid. Det ville heller ikke undre mig, hvis Novo tog en tur ned i dag. Ikke fordi, at det er en dårlig virksomhed, men fordi det er noget af det, som folk har overinvesteret i, vuerderer Oskar Barner Bernhardtsen, investeringsstrateg i Saxo Bank, over forl MarketWire.

Fredag noterede det danske eliteindeks, C25, det største fald i knap to år på 2,5 pct. til 1946,99 og sluttede således handelsugen med en tilbagegang på 0,9 pct.

Novo Nordisk, der vægter klart mest af i C25-indekset, faldt 4,9 pct. til 871,30 kr. efter stigninger fire børsdage på stribe. Medicinalkæmpen, der fortsat har givet et positivt afkast på over 25 pct. i år, kommer med regnskab på onsdag.

Selskabsspecifikke nyheder tillægges dog næppe alt for megen vægt mandag morgen, hvor kursfaldene ventes at ramme bredt.

Hos Saxo Bank maner Oskar Barner Bernhardtsen dog til besindighed midt i nedturen.

- Der er panikstemning, og det er måske lidt mere voldsomt end en normal korrektion, men nu må vi se, hvad det udvikler sig til. Det er jo ikke, fordi der er krise på grund af den jobrapport, der var i fredags. Der bliver jo stadig skabt job, siger han.

NEDTUR TIL MÆRSK-RIVALER

Japanske rederiaktier falder tungt mandag morgen, og kan medvirke til fald i A.P. Møller-Mærsk, der tabte 3,3 pct. til 10.835 kr. fredag.

I samme transportsektor har DSV, der faldt 3,6 pct. til 1210, fået løftet sit kursmål hos amerikanske Citigroup til 1450 kr. fra 1350 kr. Samtidig gentages den positive anbefaling "køb", fremgik det sent fredag af data fra Bloomberg News.

Et løftet kursmål er der også til Lundbeck. Det er svenske SEB, der nu sigter efter 44 kr. mod tidligere 38 kr. Anbefalingen er dog fastholdt i neutralt terræn på "hold", fremgår det af data fra Bloomberg News.

B-aktien i Lundbeck faldt fredag 1,7 pct. til 42,80 kr.

Blandt de defensive aktier i C25 er Coloplast, der steg 0,3 pct. fredag til 898,20 kr., og Carlsberg, der lukkede 0,7 pct. højere i 835,40 kr.

Blandt sidepapirerne har Skako vundet sin største ordre nogensinde til en værdi af mere end 150 mio. kr. Aktien steg fredag 2,4 pct. til 68,60 kr.

Og transportkoncernen NTG har været på opkøb i Tyskland, hvor det overtager logistikfirmaet Schmalz+Schön Holding for knap 300 mio. kr.

I 2023 havde Schmalz+Schön en omsætning på 153,3 mio. euro og et driftsresultat før renter og skat (EBIT) på 10,4 mio. euro. NTG faldt fredag 3,4 pct. til 283,50 kr.


.\\˙ MarketWire