Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mandagens aktier: C25 i største fald i to år - Genmab nederst på aftale med Biontech

5/8 17:04

Overskriften for aktiemarkederne globalt var mandag: Uro, bekymring og massive fald. Og det var også det billede, det hjemlige eliteindeks, C25, sluttede dagen af med.

Bedst klarede ISS sig i eliteindekset efterfulgt af Mærsk-aktierne. I bunden endte Genmab, efter annonceringen af en aftale med Biontech, der ikke faldt i god jord.

Samlet mistede C25-indekset 3,6 pct. til 1877,89. Det er det største fald for indekset siden 16. juni 2022.

- Det er nøgletallene fra sidste uge fra USA - ISM torsdag og arbejdsmarkedsrapporten i fredags - der får diskussionen om en recession til at dukke op igen. Og snakken går nu på, om vi er på vej, eller om vi undgår den, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

Chefhandleren påpeger, at selv om danskerne er på vej tilbage fra sommerferie, så er det ikke det generelle billede i Europa.

- Likviditeten i markedet er lidt tynd. Og køberne hopper hurtigt væk fra markedet, når vi ser de her fald, siger Mads Zink.

I Japan lignede det mest af alt et decideret børskrak mandag, hvor det toneangivende Nikkei 225-indeks faldt mere end 12 pct. Det er er den største nedtur siden "black monday" i 1987 - og efter massive og tocifrede kursfald i de store japanske banker.

ISS OG MÆRSK I TOPPEN

ISS endte øverst i C25 med et fald på 0,4 pct. til 120,40 kr. uden selskabsspecifikke nyheder. Med i toppen af eliteindekset var også Mæsk-aktierne, hvor B-aktien "kun" faldt 0,7 pct. til 10.765 kr., og A-aktien gik 0,9 pct. tilbage til 10.500 kr.

- Jeg er faktisk lidt overrasket over, at Mærsk ligger der. De asiatiske rederiaktier faldt tungt mandag - og det er svært at sige, hvorfor Mærsk ikke trækkes mere ned, siger Mads Zink.

At norske DNB har løftet sin anbefaling af aktierne i rederikoncernen til "hold" fra "sælg", og samtidig har kursmålet skruet op til 11.500 kr. fra 9000 kr., er ikke årsagen, vurderer Danske Banks chefhandler.

I samme sektor faldt DSV 4,4 pct. til 1156,50 kr. Her var det nye, at amerikanske Citigroup har løftet sit kursmål for koncernen til 1450 kr. fra 1350 kr. Samtidig gentages den positive anbefaling "køb", fremgik det sent fredag af data fra Bloomberg News.

STOR NEDTUR TIL JAPANSKE BANKER

Der var mandag opsigtsvækkende og tocifrede kursfald til flere af de japanske banker. Herhjemme tabte Jyske Bank 3,1 pct. til 511,50 kr., Danske Bank faldt 2,4 pct. til 194,55 kr., og Nordea mistede 1,6 pct. på aktiekursen til 75,38 kr.

Det placerede de danske bankaktier nogenlunde i midten af C25-feltet.

Helt i bunden af C25 endte Genmab, der mandag indgik en aftale med sin tyske partner Biontech om at overtage de fulde rettigheder til lægemiddelkandidaten Acasunlimab.

Aftalen faldt dog ikke i investorernes smag, og aktien blev sendt ned med 7,4 pct. til 1775,50 kr.

Nedturen kan ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen hænge sammen med, at aftalen på sigt vil øge Genmabs omkostningsbase. Desuden læser investorerne muligvis noget negativt ind i Biontechs beslutning.

Selv forklarer både Biontech og også Genmab imidlertid, at Biontech anser den kliniske profil af Acasunlimab som opmuntrende, og at beslutningen er truffet af grunde, der vedrører Biontechs porteføljestrategi.

- Men jeg vil ikke udelukke, at investorerne ser det her negativt og som udtryk for, at kandidaten måske ikke er så stærk, som Biontech havde håbet på, siger Søren Løntoft Hansen til MarketWire.

.\\˙ MarketWire