Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mandagens aktier: Vestas drattede til bunds og trak C25 i minus

12/8 17:10

En nedjustering fra Vestas mandag eftermiddag tvang vindmølleaktien til bunds i C25-indekset, hvor den fortrængte Novo Nordisk, der dagen igennem syntes ramt af gevinsthjemtagning.

Fald i to indekstunge aktier bidrog til at trække det samlede indeks ned i 1927,51 eller med 0,9 pct. i forhold til lukkeniveauet fredag, efter at små stigninger i løbet af formiddag ellers tydede på en positiv indledning på den nye handelsuge.

VESTAS STRAFFET FOR NEDJUSTERING

Vestas nedpræciserede indtjeningsforventningerne til 2024 efter udsigt til højere omkostninger på fremtidige kontrakter i serviceforretningen. Vindmølleproducenten venter nu en omsætning i år på 16,5-17,5 mia. euro mod tidligere ventet 16-18 mia. euro, mens indtjeningsevnen regnet som EBIT-marginen før særlige poster, nu ses på 4-5 pct. mod tidligere ventet 4-6 pct.

De foreløbige tal for andet kvartal viser en omsætning på 3,3 mia. euro og en negativ EBIT-margin før særlige poster på 5,6 pct. Her lød analytikernes forventning på henholdsvis 3,8 mia. euro og positive 2,7 pct.

Det fremgår, at nedjusteringen skyldes engangsudgifter i andet kvartal, og justeres der for dem, går det faktisk fremad for Vestas, konstaterer senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

- Men vi får nogle gange de her engangseffekter for Vestas, som irriterer markedet, når de nu kommer igen, siger han.

Aktien reagerede med et fald på 7,8 pct. til 152,25 kr.

NOVO PÅ RETRÆTE

Dermed gik aktien under Novo Nordisk, som tabte 2,8 pct. til 892,90 kr. efter en stærk slutspurt oven på en begivenhedsrig sidste uge.

Onsdag fremlagde Novo regnskab for sit andet kvartal, der ikke faldt i investorernes smag, da salget af Wegovy og Ozempic ikke kunne leve op til markedets forventninger.

Men både torsdag og fredag var aktien til gengæld begunstiget med pæne stigninger, efter at den amerikanske rival Eli Lilly fremlagde et overbevisende regnskab, der fik den amerikanske medicinalkoncern forfremmet til foretrukken medicinalaktie hos børshuset Morgan Stanley.

MÆRSK OG TORM I TOP

Efter en mere tilbagetrukket position fra dagens begyndelse blev det Mærks-aktierne og Torm, som sluttede i toppen med et plus på 2,0 pct. til 10.770 kr. til Mærsks B-aktie og et plus på 1,6 pct. til 255 kr. for Torm.

De var ikke selskabsspecifikt nyt fremme om rederiaktierne, med Bloomberg News noterede, at en havearbejderstrejke på den amerikanske østkyst er tæt på. Og skulle det komme der til, kan der blive tale yderligere forstyrrelser af den globale skibstrafik, som sædvanligvis har en positiv effekt på raterne, bemærker Martin Munk.

Med i indekstoppen var også Pandora, som er regnskabsaktuel tirsdag, hvor en opjustering måske ligger i kortene efter et ventet rekordresultat. Smykkeaktien steg 1,6 pct. til 1041 kr.

NYE KURSMÅL TIL GN OG COLOPLAST

Coloplast fik løftet kursmålet til 905 kr. fra 865 kr. hos investeringsbanken Carnegie, der gentager sin anbefaling "hold". Medicoaktien steg 0,3 pct. til 884,40 kr.

GN fik sat kursmålet ned til 215 kr. fra 250 kr. hos Nordea, viser data fra Bloomberg News.

Anbefalingen er fortsat "køb". Aktien faldt 1,0 pct. til 172 kr.

Alm. Brand har indgået et partnerskab med bilimportøren K.W. Bruun. Som led i aftalen vil forhandlere af importørens bilmærker fremover kunne tilbyde Alm. Brands forsikringer til kunderne.

Forsikringsaktien gik frem med 0,3 pct. til 12,68 kr.


.\\˙ MarketWire