Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo skal bidrage til besparelser på 7,5 mia. dollar fra prisforhandling i USA

15/8 13:18

Novo Nordisks hurtigtvirkende insulin er med i puljen, når resultaterne af de første prisforhandlinger, der nogensinde er gennemført af den offentlige amerikanske sygesikring, Medicare, ventes offentliggjort senere torsdag.

I alt har ti lægemidler, heriblandt Novo Nordisks hurtigtvirkende insulin, Novolog og Fiasp, været igennem prismøllen og skal medvirke til omfattende besparelser, når de nye priser træder i kraft fra 2026.

Ifølge Biden-administrationen vil de samlede besparelser til den tid løbe op i hele 7,5 mia. dollar, eller knap 51 mia. kr., rapporterer Bloomberg News.

- Dagens udmelding repræsenterer en kæmpe nyhed i USA's sundhedshistorie, som har været undervejs i årtier, sagde Chiquita Brooks-Lasure, administrator for Centres for Medicare and Medicaid Services, i forbindelse med en præsentation onsdag aften.

USIKKERHED OM BESPARELSER

Først senere torsdag ventes de specifikke priser på de ti lægemidler, der er del af prisforhandlingerne, imidlertid offentliggjort.

Og det kan umiddelbart blive svært at se, hvor meget meget Medicares nyforhandlede priser fra 2026 rent faktisk afviger fra de gældende udgifter til medicinen i dag.

Det skyldes, at de private forsikringsselskaber, der administrerer Medicare-ordningerne, i dag forhandler priserne på egen hånd, skriver Bloomberg.

Og nettopriserne, som medicinalselskaberne modtager for deres medicin, er ikke offentlige.

Den amerikanske storbank JPMorgan vurderer dog, at Medicares prisforhandlinger kan føre til endnu billigere medicin og gennemsnitlige prisnedslag på 40 pct. sammenlignet med de nuværende nettopriser.

Andre børshuse som BMO Capital ser ifølge Bloomberg en mindre påvirkning.

LILLE DEL AF NOVOS FORRETNING

For Novo er der under alle omstændigheder her og nu tale om en mindre del af forretningen, som dækkes af prisforhandlingerne.

Selskabets hurtigtvirkende insuliner solgte sidste år for sammenlagt lidt mindre end 5,3 mia. kr. i USA. Det tal er fraregnet rabatter, men tæller ud over Medicare, også de private ordninger.

- Så det er en bid af de 5,3 mia. kr., og Novo har i forvejen lavere priser i Medicare end i andre salgskanaler. Så jeg vurderer ikke, at det får kæmpestor betydning for Novo, siger Søren Løntoft Hansen, analytiker i Sydbank til MarketWire.

FLERE PRISFORHANDLINGER FORUDE

På længere sigt kan Medicares prisforhandlinger dog få større betydning i takt med dens udbredelse. Fremover skal Medicare nemlig forhandle priser på 15 udvalgte lægemidler med effekt både i 2027 og 2028 og 20 lægemidler hvert år fra 2029 og frem.

Og her kan Novos supersællert Ozempic blive del af forhandlingerne.

- Med det omfang Ozempic har i dag, så vil det formentlig være et lægemiddel, man vil kigge på i forhold til 2027, siger Søren Løntoft Hansen.

Medicares prisforhandlinger blev indført i forbindelse med vedtagelsen af den såkaldte Inflation Reduction Act fra 2022.

Indtil da havde Medicare ikke mulighed for at forhandle priser på vegne af sine 66 mio. medlemmer. I stedet forhandlede de private sygesikringer og deres mellemmænd på vegne af de ordninger, de administrerede. Dette har dog ført til kritik af, at Medicare mistede noget af sin forhandlingskraft.

.\\˙ MarketWire