Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Sydbank ser meget begrænset effekt for Novos aktionærer efter amerikansk prisindgreb

15/8 17:35

Resultatet af de prisforhandlinger i USA, som Novo Nordisks hurtigtvirkende insulin torsdag var en del af, bør ikke give anledning til større bekymring hos aktionærerne i den danske medicinalkoncern.

Det vurderer senioranalytiker Søren Løntoft Hansen, som ser en "yderst begrænset" påvirkning fra de amerikanske myndigheders beslutning om en prisreduktion for Novos hurtigtvirkende insulin, Novolog og Fiasp, på 76 pct. i forhold til listeprisen i 2023.

For Novos insuliner har man forhandlet sig frem til en pris på 119 dollar, hvilket svarer til den nævnte reduktion på 76 pct. i forhold til listeprisen i 2023 på 495 dollar.

- Novo Nordisk betalte i 2023 i gennemsnit på tværs af sin portefølje og på tværs af kanaler i gennemsnit 74 pct. af deres listepris, så forskellen er i min optik yderst begrænset.

- Dertil kommer også, at Novo Nordisk med virkning fra januar 2024 har annonceret en reduceret listepris på 75 pct. på nogle af de her produkter, så forskellen til de 76 pct. er jo ikke overhovedet betydelig, siger Søren Løntoft Hansen.

Umiddelbart virker udmeldingerne ikke skræmmende for investorerne, og Novo-aktien endte da også torsdagens handel på børsen i København med en stigning på 2,0 pct. til 928,20 kr., efter at den havde ligget omtrent uændret tidligere på eftermiddagen.

I alt var ti lægemidler igennem prismøllen, som skal sikre omfattende besparelser, når de nye priser træder i kraft fra 2026. Der var tale om de første prisforhandlinger, der nogensinde er gennemført af den offentlige amerikanske sygesikring, Medicare.

Generelt blev der vedtaget de største prisreduktioner på diabetesmidler, hvor Januvia fra Merck & Co toppede med en rabat på 79 pct. af listeprisen.

Ifølge Biden-administrationen vil de samlede besparelser, når reduktionerne træder i kraft, løbe op i 7,5 mia. dollar, eller knap 51 mia. kr.

Umiddelbart kan det dog være svært at se, hvor meget Medicares nyforhandlede priser fra 2026 rent faktisk afviger fra de gældende udgifter til medicinen i dag.

Det skyldes, at de private forsikringsselskaber, der administrerer Medicare-ordningerne, i dag forhandler priserne på egen hånd, skriver Bloomberg. Og nettopriserne, som medicinalselskaberne modtager for deres medicin, er ikke offentlige.

For Novo var der under alle omstændigheder her og nu tale om en mindre del af forretningen, som var omfattet af prisforhandlingerne.

Selskabets hurtigtvirkende insuliner solgte sidste år for sammenlagt lidt mindre end 5,3 mia. kr. i USA. Det tal er fraregnet rabatter, men tæller ud over Medicare, også de private ordninger.

.\\˙ MarketWire