Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Powell klar med rentesænkninger - aktier sprang i vejret

26/8 06:32

Den amerikanske centralbanks formand, Jerome Powell, gav fredag ved det årlige symposium i Jackson Hole i delstaten Wyoming, grønt lys for rentesænkninger, da han sagde, at "tiden er kommet".

Det fejrede investorerne med kursfremgang til aktierne og til obligationerne, da markedsrenterne faldt, mens investorerne skruede op for forventningerne til rentesænkninger i år.

Mandag er begejstringen faldet til ro oven på fredagens brede aktiefremgang, der særligt blev trukket af de store teknologinavne, men med plusser til 430 ud af 500 selskaber i S&P 500.

Futuresmarkedet svinger tæt om nul mandag morgen uden ensidige tegn på retningen, når markedet genåbner i New York efter weekenden.

Fredag steg det brede S&P 500-indeks med 1,2 pct. Hovedindekset endte på den baggrund også med et ugeplus på 1,4 pct., mens det sluttede godt 0,5 pct. fra sin seneste lukkerekord fra midten af juli.

Dow Jones vandt fredag også 1,1 pct., mens Nasdaq gik mest op med 1,5 pct.

INDREGNER FIRE NEDSÆTTELSER

Ugens helt overskyggende begivenhed i finansmarkederne var ventet at blive centralbanksymposiet i Jackson Hole og formand Powells tale. Og han skuffede ikke investorerne med sin tydelige indikation af kommende lempelser af pengepolitikken.

- Retningen er klar, og timingen og tempoet i rentenedsættelserne vil afhænge af kommende data, hvordan udsigterne udvikler sig, og afbalanceringen af risici, sagde han fredag.

Det var også en tale med færre forbehold end det, som mange af hans kollegaer i chefgruppen ellers er kommet med den senere tid.

- Det, der var væk i Powells tale, var ordet "gradvis", siger Neil Dutta, cheføkonom hos Renaissance Macro Research, til Bloomberg News.

- Powell fjerner ikke muligheden for at foretage større justeringer, efterhånden som pengepolitikken tilpasser sig. Balancen i risiciene, som vi har argumenteret for i en periode, har ændret sig. Der er større risiko for højere ledighed end for højere inflation.

Investorernes forventninger til nedsættelser i år er da også så store, at det som minimum vil kræve en dobbelt rentesænkning på 50 basispoint på et af årets resterende tre rentemøder, hvis det skal blive til virkelighed med en rente, som vil ligge lidt mere end 1,00 pct.point lavere end lige nu.

Handelen med rentefutures pegede nemlig fredag på lidt mere end fire gængse rentesænkninger til 4,29 pct. mod nuværende 5,25-5,50 pct. Torsdag var buddet i markedet en nytårsrente på 4,36 pct.

CHIPS LØFTEDE

I S&P 500 steg fast ejendom mest af alle sektorer med et plus på 2,0 pct. Udsigten til lavere renter er godt nyt for forretningsmodellen, da det vil reducere finansieringsomkostningerne og alt andet lige også løfte priserne på fast ejendom.

Vækstsektorerne, hvis store aktienavne reelt trak markedet frem, kunne også fremvise plusser it og cyklisk forbrug, begge på 1,7 pct. Der var desuden fremgang til cykliske sektorer som råvarer og materialer, energi, finans samt industri på 0,9-1,5 pct.

Det var chipkæmpen Nvidia, som løftede mest op i markedet med et plus på 4,6 pct. Andre chipnavne steg også med fremgang til Broadcom på 2,5 pct., til Advanced Micro Devices på 2,2 pct. og til Texas Instruments på 3,0 pct.

Apple, ligegeledes inden for it, bidrog desuden med et løft på 1,0 pct., mens Microsoft steg mere beskedne 0,3 pct. Softwarekæmpen blev holdt tilbage af en nedtur til den mindre konkurrent Intuit, som smed 6,8 pct. og sank til bunds i S&P 500.

Intuit leverede egentlig et bedre regnskab for fjerde kvartal end ventet og et øget tilbagekøb af egne aktier på 3 mia. dollar, men selskabet, som udvikler programmer til håndtering af regnskaber og skat, tilpassede også sine langsigtede vækstforventninger den forkerte vej.

I cyklisk forbrug var der omvendt solid fremgang til Tesla med et plus på 4,6 pct., mens Amazon vandt 0,5 pct., og i kommunikationsservice steg Alphabet 1,2 pct., mens Meta Platforms dog satte sig 0,7 pct.

En anden af fredagens "tabere" var Novo-konkurrenten Eli Lilly, der blev ramt af lidt rotation ind i teknologi og faldt tilbage med beskedne 0,2 pct. fra sin lukkerekord torsdag.

.\\˙ MarketWire