Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Fredagens aktier: Ambu blev rundbarberet og lagde låg på C25

30/8 17:08

Et massivt kursfald til Ambu medvirkede fredag til at lægge låg på det danske aktiemarked, selv om hovedparten af eliteaktierne faktisk lukkede i plus.

Også Bavarian var under pres, mens sværvægteren Novo Nordisk med en stigning på 1,7 pct. til 938,10 kr. kom i top tre.

Eliteindekset C25 endte imidlertid 0,1 pct. lavere i 1989,30, for Ambu stak i den grad ud med et massivt kursfald på 16,4 pct. til 127,95 kr. efter sit regnskab for tredje kvartal af 2023/24.

Umiddelbart var flere af hovedtallene ellers kendt på forhånd, efter at Ambu så sent som i juli havde gjort foreløbig status i forbindelse med en opjustering af forventningerne.

Men et mere detaljeret kig i regnskabet, faldt altså ikke i markedets smag. Og det skyldtes, at det forretningsben, som analytikere sætter sin lid til, vil drive en meget stor del af Ambus vækst fremover, skuffede en smule.

- Den fulde rapport viser lidt svagere end ventet organisk vækst inden for forretningsområdet, Endoscopy Solutions, på 18 pct., mens markedet havde ventet 19,6 pct.

- Men at aktien falder så meget virker som en overreaktion, vurderer chefhandler i Danske Bank Mads Zink over for MarketWire.

Ambu sluttede fredagen 16,4 pct. lavere i 127,95 kr. Det var det fjerdestørste fald i aktien på en enkelt børsdag nogensinde. Selve markedsværdien faldt med et hug næsten 6 mia. kr.

Med til historien hører dog også, at Ambu-aktien fortsat har givet et positivt afkast på knap 22 pct. i år, og alene torsdag steg over 5 pct. op til regnskabet.

FALD I DSV OG MÆRSK

Ud over Ambu var også DSV og A.P. Møller-Mærsk at finde under stregen.

Det skete på en fredag, hvor nogle af de professionelle investorer havde ekstra travlt, fordi KAX Cap-indekset og MSCI's indeks rebalanceres, hvilket dækker over, at vægtningen af forskellige aktier bliver ændret.

Og selv om investorerne har kunnet forberede sig i et stykke tid, bliver voldsomt mange handler ofte lagt under lukkeauktionen, da rebalanceringen tager udgangspunkt i lukkekursen fredag. Nogle aktier blev derfor handlet i meget store volumener netop i de sidste få minutters handel, oplyser Mads Zink.

- Og de, der vægtes mest op, er Novonesis, Coloplast og Carlsberg, mens de der vægtes mest ned er Mærsk, Vestas og DSV, siger Danske Banks chefhandler.

Blandt de seks aktier gjorde DSV og Mærsk sig negativt bemærkede med fald på henholdsvis 2,7 pct. og 1,3 pct. til 1205 kr. og 10.065 kr.

Vestas, der også får skåret sin vægtning, klarede sig bedst med en stigning på 1 pct. til 154,90 kr.

Med fremme fredag var i øvrigt Pandora, der steg for 12. børsdag på stribe og satte rekord 0,9 pct. højere i 1181 kr. Der var umiddelbart ikke nyt fremme til at forklare fremgangen, vurderer Mads Zink.

BAVARIAN-KONKURRENT FÅR NØDLICENS

Med i bunden fredag var til gengæld Bavarian, der dykkede 2,3 pct. til 266 kr.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har godkendt en udvidet brug af en koppevaccinen fra konkurrenten Emergent Biosolutions, sådan at vaccinen også kan bruges til folk, der er i høj risiko for smitte med mpox, eller abekopper.

Dermed har Bavarian Nordic ikke længere den eneste godkendte mpox-vaccine i USA.

NILFISK TIL VEJRS

Fra analytikerkorpset blev der lagt mærke til en hævet anbefaling fra Nordea af Nilfisk til "køb" fra "hold".

Nilfisk steg næsten 10 pct. til 132,20 kr.

.\\˙ MarketWire