Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vindmølleordrer i Europa steg 11 pct. i første halvår: Elnettet er hovedflaskehalsen

12/9 11:42

Der blev i Europa i første halvår bestilt vindmøller med en samlet kapacitet på 9,4 gigawatt svarende til en vækst på 11 pct. fra samme periode sidste år.

Det viser data fra brancheforeningen Wind Europe.

De 9,4 gigawatt fordeler sig med 7,4 gigawatt på landmøller og 2,1 gigawatt på havmøller.

I løbet af halvåret blev der i Europa opstillet vindmøller med en samlet kapacitet på 6,4 gigawatt, hvoraf landmøller tegnede sig for 83 pct. af den nye kapacitet.

Ifølge Wind Europe skal der dog mere fart på for at nå målsætningerne.

- Vindmølleordrerne steg i forhold til året før, og auktionsmængderne er stærke. Men flaskehalse i elnettet forsinker projekter. Og det er en udfordring lige nu at få store nye investeringer igennem.

- Der er brug for yderligere forbedringer i auktionsdesignet. Forholdene omkring at opnå tilladelser bliver bedre, men ikke alle steder endnu. Og der er brug for havneinvesteringer, skriver Wind Europe.

Europæiske regeringer tildelte i første halvår 19,7 gigawatt ny vindenergikapacitet igennem auktioner. Det svarer til 72 pct. af, hvad der blev auktioneret i hele 2023.

I Europa er der nu en opsat vindenergikapacitet på 278 gigawatt, mens tallet for EU er på 225 gigawatt.

EU ventes at etablere 22 gigawatt nye vindmølleparker årligt fra 2024 til 2030, men der er behov for at opføre 33 gigawatt årligt for at nå målsætningerne, skriver Wind Europe.

- Den største flaskehals er nu i elnettet. Nye forbindelser bliver ikke bygget eller tilladt hurtigt nok. Der er ofte begrænsninger i tilgængeligheden af netudstyr, skriver Wind Europe.

I forhold til "permitting", peges på fortsatte problemer i mange lande, men her synes Tyskland at være duks, da landet har gjort "store fremskridt" med at implementere nye EU-regler, der speeder processerne op.

- Men de fleste regeringer har stadig ikke implementeret dem, konstaterer Wind Europe.

.\\˙ MarketWire