Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Teknologimastodonter trak for - bredt marked i første rekord siden juli

20/9 06:32

De store teknologinavne trak det tungeste læs, da de amerikanske aktier torsdag drønede over målstregen med klare stigninger og rekorder til to ud af tre toneangivende indeks.

Fredag morgen ser det lidt mere surt ud. Futures indikerer kursfald på 0,1-0,2 pct., når markedet åbner i New York sener på dagen.

Udslagsgivende blev onsdagens store rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som overraskede økonomerne med størrelsen på sin første lempelse i fire et halvt år.

Onsdag efter rentemeddelelsen, hvor den ledende rente blev sat ned med 50 basispoint til 4,75-5,00 pct. - og altså mere end ventet, reagerede aktierne også umiddelbart med stigninger, men siden gik gassen af ballonen, og det brede marked endte med et lille fald.

Men torsdag havde investorerne tygget sig hele vejen gennem meddelelsen og ordene fra centralbankchef Jerome Powell, der regner med, at renten vil være yderligere 50 basispoint lavere ved årets udgang.

Holder prognosen stik, peger det med al sandsynlighed på nedsættelser på hver 25 basispoint i november og igen i december.

- Markedet reflekterer over det faktum, at Federal Reserve har erklæret sejr over inflationen, men bestemt er bekymret over arbejdsmarkedet, og det er derfor, at banken er gået med en aggressiv rentenedsættelse, siger Peter Cardillo, der er chefmarkedsøkonom hos Spartan Capital, til nyhedsbureauet AFP.

S&P 500-indekset steg torsdag med 1,7 pct. til rekorden 5713,64, og Dow Jones-indekset lagde 1,3 pct. til værdien og røg op i rekordniveauet 42.025,19.

For S&P 500-indekset er der tale om den første rekord siden juli.

Allermest steg Nasdaq-indekset med sit plus på 2,5 pct. til 18.013,98 - uden at det er nok til at nå over seneste top fra den 10. juli på 18.647,45.

STORE TEKNOLOGINAVNE TRÆKKER OP

De helt store trækheste i markedet var da også netop de store teknologiselskaber, der fylder godt i Nasdaq-indekset, og som normalt er følsomme over for bevægelser i renterne.

Apple steg eksempelvis med 3,7 pct. til 228,90 dollar, og det skete endda, selv om Apple nærmer sig en advarsel fra EU, der kræver, at der bliver lukket mere op for styresystemet iOS.

Hvis ikke Apple indordner sig, kan det føre til betydelige bøder under lovgivningen Digital Markets Act, skriver Bloomberg News med henvisning til anonyme kilder.

Chipkæmpen Nvidia steg desuden med 4,0 pct. til 117,87 dollar, og Meta Platforms gik 3,9 pct. frem til 559,10 dollar.

Amazon steg med 1,9 pct. til 189,87 dollar, og Googles moderselskab, Alphabet, blev løftet med 1,5 pct. til 163,26 dollar.

Teknologiaktierne er følsomme over for rentebevægelser, fordi meget af den indprisede indtjening i aktierne ligger ude i fremtiden, hvilket kan blive udhulet af høje renter og omvendt understøttet med lavere renter.

Samtidig betyder lavere renter også billigere tilgang til finansiering af mere vækst.

FEDEX KLAR MED REGNSKAB EFTER LUKKETID

Regnskaber var der også lidt af torsdag, hvor blandt andet Factset var på scenen før åbningen.

Selskabet, der leverer finansdata, kunne i sit fjerde kvartal 2023/24 se omsætningen stige med 4,9 pct. til 562,2 mio. dollar, hvilket var over analytikerkonsensus på 547,9 mio. dollar ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Den organiske omsætningsvækst på 5 pct. var også betydeligt over analytikerprognosen på 2,4 pct.

Aktien steg med 5,2 pct. til 469,94 dollar.

Efter lukketid er pakkekæmpen Fedex desuden klar med sine tal for første kvartal 2024/25.

Inden det steg aktien for niende handelsdag på stribe - med 0,7 pct. til 300,38 dollar.

Medvind var der også til Crowdstrike, der ellers røg i kulkælderen i sommer på grund af det globale it-nedbrud, der var forårsaget af en fejlbehæftet opdatering fra det amerikanske selskab.

Baggrunden for torsdagens optur på 3,8 pct. til 277,38 dollar var analytikerros for en større konference afholdt af selskabet, der angiveligt faldt i god jord hos kunderne.

.\\˙ MarketWire