Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo angribes af Sanders: De spørgsmål vi drøfter i dag er ikke komplicerede

24/9 16:41

Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, kan tirsdag høre formanden for Senatets sundhedsudvalg, Bernie Sanders, indlede høringen om prissætningen på Ozempic med en regulær bredside.

- De spørgsmål, vi drøfter i dag er ikke komplicerede, indleder Bernie Sanders.

Han opremser herefter listepriserne i USA på Ozempic mod type 2-diabetes og Wegovy til svær overvægt, der er flerfold listepriserne i en række andre lande.

- Det vi beskæftiger os med i dag, er ikke et spørgsmål om økonomi, om virksomheders grådighed, det er et dybt moralsk spørgsmål. Novo har lavet game-changing medicin, som hvis den er til at betale, kan redde livet fra titusindevis af patienter, og forbedrer livskvaliteten fra millioner af andre, hvis de gøres til at betale, siger Bernie Sanders.

Han uddyber, at de høje priser i høj grad skyldes et dysfunktionelt amerikansk sundhedssystem, der sikrer store overskud til medicinalselskaber, forsikringsselskaber og deres rådgivere.

- Den simple sandhed er, at vi i USA betaler den højeste pris i verden for receptpligtig medicin og det er en væsentlig faktor i den sundhedskrise, vi oplever, siger Bernie Sanders.

Han hæfter sig ved, at Novo siden 2018 har solgt Ozempic og Wegovy for omkring 50 mia. dollar, eller over 330 mia. kr., og at omkring 72 pct. af omsætningen stammer fra USA.

- Med andre ord er USA Novo Nordisk cash cow for Ozempic og Wegovy, lyder det fra Sanders, der samtidig peger på, at Novo også i fremtiden har udsigt til massivt milliardindtægter fra de to midler.

Sanders forudser herefter Lars Fruergaard Jørgensens meldinger ved mødet.

- Jeg mistænker, at han vil sige, at sundhedssystemet er komplekst, og at der er forskel på listepris og nettoprisen, som resultat af rabatter, som PBM'ere modtager. Og hvis han siger det, er det rigtigt. Men selv når man indregner alle rabatter, som PBM'ere modtager, er nettoprisen på Ozempic stadig tæt ved 600 dollar, eller mere end ni gange det den koster i Tyskland, påstår Bernie Sanders.

Han siger desuden, at han har været i kontakt med PBM'ere, der rådgiver sygekasserne om tilskud. Og de siger samstemmende, at de ikke vil begrænse adgangen til Novos midler, hvis listepriserne sættes ned.

Det er ellers et af de argumenter Novo bruger i forhold til, at listepriserne er høje, da det er i PBM'ernes interesse med store rabatter, som ikke nødvendigvis altid finder vej til patienterne.


.\\˙ MarketWire