EU-generaldirektør for energi: Skal være forberedte på den næste krise
8/4 14:14
Fortsat stor afhængighed af import af fossile brændstoffer er en af de største trusler mod Europas sikkerhed, hvis konkurrenceevne samtidig er udfordret af høje energipriser.
Både øjeblikkelige handlinger - og mere strukturelle og langsigtede tiltag skal sikre mere hastighed på den grønne omstilling - og EU skal være forberedte på fremtidige energikriser.
Det siger generaldirektør for energi hos EU-Kommissionen, Ditte Juul Jørgensen, på Wind Europes vindmøllekonference i Bella Center i København.
- Vi lever i usikre tider, og de usikre tider påvirker energisektoren, vindsektoren, hele vores økonomi og vores samfund. Vi ved, at den europæiske konkurrenceevne er under pres, vi ved, at den europæiske sikkerhed er under pres, og på konkurrencesiden har vi høje energipriser, både i absolutte tal, men selvfølgelig også i forhold til USA, Kina og andre globale markeder. Vi ved, at det vil kræve global handling, akut handling, for at adressere udfordringerne med vores konkurrenceevne, siger Ditte Juul Jørgensen.
- Vi ved også, at sikkerheden er i fare, at forsyningssikkerheden er i fare, så vi er nødt til at være forberedt på fremtidige kriser. Og det er det, vi har forsøgt at gøre i den plan, vi har fremlagt, samtidig med at vi arbejder på at gøre vores regler hurtigere og enklere, især når det gælder tilladelser, så vi kan reducere de meget betydelige forsinkelser, vi ser i forbindelse med tilladelser i hele EU, uddyber hun.
TEMPOET SKAL ØGES
Hun henviser til Europa-Kommissionens såkaldte "Clean Industrial Plan", hvor en nøglekomponent er at sikre energi til en overkommelig pris, og af hensyn til sikkerhed, konkurrenceevne og klimaudfordringen understreger hun, at der er brug for mere vedvarende energi.
- Vi er nødt til at øge tempoet i vores omstilling til ren energi. Vi har et ret godt udgangspunkt på mange måder. Vi har selvfølgelig masser af vind, vi har sol, vi har stabile og forudsigelige rammer for investorer. Vi ved, hvor vi skal hen i 2030, vi ved, hvor vi skal være i 2050, vi har et stærkt indre marked, og vi har grundlaget for en meget stærk energiunion, og så har vi stadig et globalt lederskab inden for vedvarende energi og energieffektivitet, herunder innovation og nye udviklinger.
- Så vi er nødt til at bygge videre på disse eksisterende styrker til vores dekarbonisering, til energiomstillingen, til konkurrenceevnen og til energisikkerheden. En af de største trusler mod vores sikkerhed er vores fortsat store afhængighed af import af fossile brændstoffer. Selv om vores elsektor er blevet renere og grønnere, er vi stadig i høj grad afhængige af import af fossile brændstoffer, som skaber ustabilitet i vores energiregninger og sætter vores sikkerhed på spil, siger Ditte Juul Jørgensen.
Hun peger på en udfordring i form af at kunne levere øjeblikkelige resultater, mens man samtidig ved, at de mest effektive tiltag, som EU-Kommissionen kan gøre, er mere strukturelle og langsigtede.
FORENKLING AF REGLER
- Det handler om investeringer, elnet, samarbejde og bedre regler. Vi ved også, at vi er nødt til at levere resultater på stedet, det er ikke nok at have en stærk ramme, den skal implementeres og leveres, fortæller Ditte Juul Jørgensen.
Af specifikke forhold fortæller hun, at EU blandt andet vil se på statsstøttereglerne i forhold til elkøbsaftaler, og på den strukturelle ses det også nødvendigt at fuldføre energiunionen.
- Vi er nødt til at tage den fra et ønske til en realitet gennem et tættere samarbejde mellem medlemslandene, smartere beslutninger, beslutninger, der tager hensyn til potentialet for at sænke omkostninger og regninger i hele EU, reducere systemomkostningerne gennem samarbejde. Vi er nødt til at arbejde med nettene, og vi vil fremlægge en netstrategi, der omfatter mere fælles europæisk planlægning for at sikre, at de store grænseoverskridende projekter, der er nødvendige for at sænke omkostninger og regninger og opbygge en stærk pipeline for projektinvesteringer, bliver til noget, siger Ditte Juul Jørgensen.
.\\˙ MarketWire