USA/lukning: Aktier kollapsde under toldfrygt og renteusikkerhed - Apple dykkede igen
9/4 06:32
De amerikanske aktier iscenesatte tirsdag til en start et stort comeback efter de foregående tre dagens handelsuro, men da toldfrygt og bekymringen for stigende lange renter krøb ind i markedet, faldt aktierne ikke bare tilbage, men endte faktisk i endnu et solidt minus.
Og der er udsigt til yderligere fald onsdag. Futures indikerer drop på 1,8-2,0 pct. i de tre store aktieindeks, når markedet åbner i New York senere onsdag.
Tirsdagens oprindelige lettelse skyldtes nyt om, at Japan og Sydkorea har indbudt sig selv til forhandlinger med USA om nedsættelse af de toldsatser, som ellers indføres på de to landes varer fra onsdag, men senere i handlen skete det ellers ganske ventede, at Kina ikke inden deadline bøjede sig for presset og annullerede sine planer om øget told på USA som modsvar på en tilsvarende amerikansk beslutning.
Derfor er der udsigt til, at tolden på kinesiske varer onsdag øges med samlet set 84 pct. oven i de 20 pct., som allerede var pålagt, inden Donald Trumps "Liberation Day".
Det tyngede aktierne gevaldigt, men særligt Apple oplevede på den konto en stor vending på grund af sin store eksponering mod Kina, hvor selskabet samler blandt andet de fleste af sine iPhones.
Det brede S&P 500-indeks tabte derfor 1,6 pct., selv om det i den tidlige handel var i plus med så meget som 4,1 pct. Handlen var tirsdag mere rolig, men udviklingen mindede nu alligevel lidt om mandag, da markedet både var i minus med 4,7 pct. og i plus med 3,4 pct.
Tirsdag faldt Dow Jones også 0,8 pct., og Nasdaq gik tilbage med 2,2 pct.
Siden onsdag i sidste uge, hvor Donald Trumps store toldplaner blev sat i værk, er hovedindekset i USA, S&P 500, faldet med 12 pct. - i særdeleshed på grund af minusser torsdag og fredag på henholdsvis 4,8 og 6,0 pct.
- Det kunne undre, hvorfor aktierne steg så meget i starten, fordi det ikke var nyt, at mange lande ville forhandle, men mandag var et wake-up call om, at investorerne meget gerne vil være med, hvis aktierne begynder at stige, siger investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen til MarketWire.
- I sidste ende kom vi frem til USA’s deadline over for Kina, og efterhånden som vi nærmede os den, faldt aktierne tilbage, inden tolden træder i kraft.
Lars Skovgaard Andersen peger samtidig på, at finansministeriet afholdt en skuffende auktion over nye treårige statsobligationer, hvor efterspørgslen var svag.
- Det er blevet lidt et tema, hvorfor udlandet er holdt op med at købe, og hvorfor de lange renter stiger. Og på marginalen er det negative fra auktionen kommet ind i aktiemarkedet, siger han.
STORT TILBAGEKØB
I S&P 500 sank cykliske råvarer og materialer mest med et minus på 3,0 pct., og energiaktierne tabte 2,5 pct. De teknologitunge vækstsektorer som cyklisk forbrug, it og kommunikationsservice mistede samtidig 1,3-2,5 pct.
Mens alle de store navne i den tidlige handel var klædt i grønt, var det nærmest helt omvendt ved børslukketid tirsdag.
Apple, hvis vigtigste produkt, iPhone, der tegner sig for 50 pct. af salget og mestendels produceres i Kina, blev især ramt af udsigten til den ekstra told og tabte hele 5,0 pct., og elektronikkæmpen har nu tabt 23 pct. siden onsdag i sidste uge.
Derfor overhalede Microsoft også Apple som verdens mest værdifulde, fordi softwarekæmpen igen kunne nøjes med et mindre minus på 0,9 pct., og derfor kun har mistet omtrent 7 pct. i samme periode.
Chipkæmpen Nvidia vendte også rundt tirsdag og tabte 1,4 pct., mens konkurrenten Broadcom, der en overgang var i plus med 10,2 pct., måtte nøjes med en gevinst på 1,2 pct., selv om selskabet mandag aften annoncerede et øget tilbagekøb af egne aktier for 10 mia. dollar.
HØJERE AFREGNING
I cyklisk forbrug var der samtidig et minus på 2,6 pct. til Amazon og på 4,9 pct. til Tesla, og i kommunikationsservice var der tilbagegang til Meta Platforms på 1,1 pct. og til Alphabet på 1,8 pct.
I finans steg USA's største bank, JPMorgan Chase, dog stadig 1,1 pct.
Novo-konkurrenten Eli Lilly måtte samtidig nøjes med et plus på 0,4 pct. trods en tidligere fremgang på 5,5 pct.
I toppen af S&P 500 gik det dog bedre for de store amerikanske sygekasser, efter at myndighederne mandag fastsatte prisstigningerne for Medicare Advantage, en privat administreret sygeforsikring, der tilbyder Medicare-dækning med ekstra fordele, til 5,06 pct. for 2026.
Den største af dem er Unitedhealth, som steg med 5,4 pct., og CVS Health vandt 5,9 pct., ligesom Humana steg 10,7 pct.
.\\˙ MarketWire