Bavarian-aktionærer med opfordring: Markedets tillid skal genopbygges
10/4 06:35
Markedet har ikke den nødvendige tillid til Bavarian Nordic og selskabets aktiekurs.
Det er kritikken fra flere aktionærer på generalforsamlingen onsdag, hvor både pensionskassen ATP og investeringsforeningen Fundamental Invest langer ud efter vaccineselskabets ledelse.
Her kommer de samtidig med klare opfordringer til, hvor der skal sættes ind, hvis tilliden skal genoprettes. De vil have flere aktietilbagekøb, der kan understøtte den volatile aktiekurs, der er halveret siden den seneste top i august 2024. Aktuelt er aktien onsdag lukket i kursen 140,65 kr.
- For at genskabe tilliden til ledelsen af Bavarian Nordic, bør man starte med at informere om, at aktien for nuværende ikke vil blive brugt som betalingsmiddel (i forbindelse med opkøb, red), siger Claus Berner Møller, der er underdirektør i ATP, fra talerstolen.
- Dernæst skal selskabet starte et større aktietilbagekøbsprogram, da balancen, når selskabets "priority review voucher" bliver solgt, sagtens vil tillade dette, siger han videre.
Her henviser han til den særlige voucher, som Bavarian Nordic fik tildelt af de amerikanske lægemyndigheder i forbindelse med en nylig vaccinegodkendelse i USA. Den kan et selskab enten vælge at benytte selv eller sælge videre, og Bavarian Nordic har udtrykt ønske om det sidste.
Ifølge Bavarian Nordic kan en voucher svinge mellem en værdi på 90 mio. dollar og 350 mio. dollar afhængig af den aktuelle efterspørgsel i markedet. En voucher giver muligheden for hurtigere sagsbehandling af et lægemiddel, og kan derfor have stor værdi for et selskab.
- Da vi er trådt ind i en periode med store makroøkonomisk usikkerhed, er det gode ved et aktietilbagekøbsprogram også, at det kan stoppes med kort varsel, hvis markedsbetingelserne ændrer sig radikalt, siger ATP-chefen.
Årsagen til kritikken skal findes i flere store drop i selskabets aktiekurs gennem tiden. Senest dykkede aktien 9 pct. i forbindelse med offentliggørelsen af forventningerne til 2025, hvor markedet havde ventet mere på en enkelt post; EBITDA-marginen.
- Resultatet blev, at aktiekursen faldt til under niveauet i starten af 2024, og at aktionærerne trods den meget positive udvikling gennem 2024 så i starten af februar 2025 stod uden et positivt afkast.
- Det illustrerer alt for tydeligt aktiemarkeds skepsis over for selskabet og dets evne til at skabe aktionærværdi, siger han videre.
KRITIK AF TOPCHEF
Også hos Fundamental Invest, der er en uafhængig investeringsforening, har investeringsrådgiver Michael Voss rettet blikket mod voucheren som en mulig redningskrans.
- Jeg håber ligesom ATP, at I vil bruge en væsentlig del af pengene på aktietilbagekøb, siger han fra talerstolen.
Han efterlyser samtidig, at ledelsen sætter gang i en salgsproces, da han kalder det forventet, at voucheren ville blive tildelt.
- Med rettidig omhu skulle I i god tid forinden have forberedt et salg. Med det, der sker i USA i øjeblikket, kan den blive ingenting værd, siger han og henviser til den globale usikkerhed, som hersker på de finansielle markeder efter den nyligt igangsatte toldkrig.
Her retter han også skytset direkte mod topchef Paul Chaplin, som han mener har svært ved at tage imod kritik.
- Jeg har omhyggeligt forklaret til selskabets investor relations, selskabets finansdirektør og medlemmer af selskabets bestyrelse, hvor jeg ser en risiko. Jeg har ikke adresseret det til selskabet administrerende direktør, Paul Chaplin, fordi jeg synes, du har lidt svært ved at modtage velmenende råd og måske endnu sværere ved at modtage kritik.
- Men intet er endnu skidt. Voucheren har formentlig stadig en værdi på 150 mio. dollar minus de 20 pct. i royalties. Men denne værdi kan forsvinde i morgen eller om en uge, siger han videre.
BESTYRELSESFORMAND: VI LYTTER
Hos bestyrelsesformand Luc Debruyne er budskabet, at man er klar til lytte - selv om han ikke kommenterer de personlige skudsmål.
- Kapitalallokation er noget, vi helt afgjort vil overveje, og vi lytter til dine kommentarer i forhold til voucheren. Vi ved godt, at verden lige nu er volatil og usikker, og det betyder også, at vi helt sikkert er nødt til at sælge den voucher til en god pris, men vi kan ikke sælge den, før vi har den, siger han.
Her uddyber han også, at man i første omgang skal betale den sidste bid af gæld til GSK og Emergent Biosolutions, som Bavarian har købt vaccineporteføljer fra de seneste år.
- Det vil sige, at vi efter andet kvartal vil have en bedre synlighed for, hvordan vi kan imødekomme kommentarerne, siger Luc Debruyne, der er bestyrelsesformand i Bavarian Nordic.
Topchef Paul Chaplin undlader at kommentere den personlige kritik, men forholder sig i stedet til den meget omtalte voucher. Her fremhæver han, at en voucher ikke har en udløbsdato, og at man derfor ikke behøver at have travlt med at sælge.
- Vi vil gerne sælge den, og vi vil sælge den til den rette pris, siger topchefen.
.\\˙ MarketWire