Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Efter afdæmpede inflationstal fra USA: Det kan være stilhed før stormen

10/4 15:23

Selv om stigningen i de amerikanske forbrugerpriser aftog i marts, er det endnu for tidligt at glæde sig, mener økonomer.

For godt nok er kerneinflationen nu under 3 pct. for første gang i fire år, men den amerikanske præsident Donald Trumps toldkrig med Kina og store dele af resten af verden risikerer at sende inflationen i vejret i den kommende tid.

- Faldet i den amerikanske inflation kan være stilheden før stormen. Inflationen vil stige i de kommende måneder, konstaterer Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

Nogenlunde samme konklusion kommer Bjørn Tangaa Sillemann, chefanalytiker i Danske Bank, frem til.

- Med galoperende inflationsforventninger blandt forbrugerne allerede før tolden på kinesisk import eksploderede er det da altid noget, at inflationen i udgangspunktet er aftaget, skriver han i en kommentar.

MARERIDTSSCENARIE FOR CENTRALBANKEN

Han peger på, at effekten af den amerikanske præsidents handelspolitik er stagflationær, det vil sige stagnation koblet med inflation. Og det er enhver centralbanks mareridt, da rentenedsættelser til hjælp for den hensygnende økonomi samtidig risikerer at puste til inflationen.

- Den massive usikkerhed, som følger med det handelspolitiske zigzag, taler dog for flere rentenedsættelser – ikke færre. Det er også den vej dagens tal peger.

- Aktuelt er inflationen ikke nogen stopklods for at sætte renten ned igen, men det er klart, at den amerikanske centralbank gerne vil se tegn på, hvordan økonomien og priserne har reageret i april, inden den vurderer, hvornår der er plads til lavere renter, vurderer Bjørn Tangaa Sillemann.

Også cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre, venter at pilen peger opad for den amerikanske inflation. Han er dog også inde på, at meget kan nå at ændre sig, hvilket de seneste dages toldsaga er et tydeligt bevis for.

- Opmærksomheden er højaktuelt rettet mod de nye toldsatser, og det vil være det store tema for centralbanken i den næste lange periode og dermed også renteudsigterne, konstaterer Jeppe Juul Borre.

FØRSTE PRISFALD PÅ MÅNEDSBASIS I NÆSTEN FEM ÅR

Torsdagens prisstatistik fra USA var den mest afdæmpede i lang tid. De amerikanske forbrugerpriser steg med 2,4 pct. på årsbasis i marts, mens økonomerne havde ventet en stigning på 2,5 pct. mod 2,8 pct. i februar.

Set i forhold til måneden før faldt forbrugerpriserne med 0,1 pct. – mens økonomernes forventning var en stigning fald på 0,1 pct. Det er første gang i næsten fem år, at de amerikanske forbrugerpriser falder på månedsbasis.

Kigger man på kerneforbrugerpriserne, der fraregner udviklingen i fødevare- og energipriser, steg de med 2,8 pct. i marts sammenlignet med samme måned et år forinden. Det er ikke set lavere i fire år. På månedsbasis steg kerneforbrugerpriserne med 0,1 pct.

Økonomerne havde ventet stigninger på henholdsvis 3,0 pct. og 0,3 pct. i kerneforbrugerpriserne.

.\\˙ MarketWire