Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Zealand Pharma, 20 Maj kl 15.00 Læs mere her

Sydbank: Novo-investorerne kan ånde lettet op efter Trump-dekret

13/5 07:19

Den amerikanske præsident, Donald Trump, underskrev mandag et dekret for at sænke priserne på receptpligtig medicin i USA.

Umiddelbart er det ikke godt nyt for Novo Nordisk, men Sydbanks analytiker Søren Løntoft Hansen mener nu alligevel, at investorerne kan ånde lettet op. For tiltaget er fortsat ikke særligt konkret, og det bliver svært at gennemføre.

Den amerikanske regering ønsker at indføre et referenceprissystem, så USA betaler den laveste pris blandt udviklede lande. Først skal der dog gennemføres en dialog i 30 dage med medicinalindustrien, og samtidig er der mulighed for, at de såkaldte prisforhandlere, mellemmændene, tages ud af processen, når almindelige amerikanere skal købe medicin.

- Som udgangspunkt kan investorerne efter vores vurdering - for nu - ånde lettet op. Der var på forhånd ventet et politisk udspil i relation til medicinpriserne i USA, ligesom Trump inden offentliggørelsen af dekretet om medicinpriser på Truth Social havde annonceret øjeblikkelige prisreduktioner på receptpligtig medicin på 30-80 pct. Dekretet fra Trump var således frygtet, skriver Søren Løntoft Hansen i en analyse.

- Selv om dekretet måske potentielt er det mest vidtrækkende i forhold til medicinpriserne, kan investorerne dog alligevel i vores øjne drage et lettelsen suk.

Det ses da også på aktiekursen, hvor Novo Nordisk mandag endte med et beskedent fald på 0,7 pct. til 441,40 kr. mod et dyk på omkring 7 pct. tidligere på dagen inden pressemødet. I USA steg Novo Nordisks ADR-notering i senere mandag 3 pct. til 67,74 dollar svarende til 454 kr.

De konkrete tiltag mangler nemlig både i forhold til specifikke prisreduktioner, implementering og håndhævelse, ligesom Sydbank vurderer, at det er en svær opgave at indføre et system med referencepriser, fordi andre markeder er vidt forskellige fra det amerikanske.

- Vi hæfter os desuden ved forslaget om at iværksætte mekanismer, der bypasser indkøbsorganisationerne i USA med lavere priser til følge. Det er formentlig et forslag som medicinalselskaberne kan leve med, hvis de vel og mærke ikke mister adgangen til de amerikanske patienter.

Men også det, bliver svært at indføre, mener Sydbanks analytiker.

Det er de såkaldte "Pharmacy Benefit Managers" (PBM), der forhandler priser og rabatter på medicin på vegne af de amerikanske sygesikringer, både de offentlige og de private, og de belønnes for meget store rabatter. Det har medført, at medicinalselskaberne i sin tur har øget deres listepriser, som uforsikrede amerikanere betaler nede på apoteket.

Søren Lønloft Hansen forventer samtidig, at næsten alle aktørerne i det amerikanske sundhedssystem vil gøre modstand, herunder ved at indlede retssager. Og det er her værd at bemærke, at Donald Trump i sin første embedsperiode forsøgte sig med lignende tiltag, som netop blev blokeret ved domstolene.

- Det bliver næppe det sidste, vi kommer til at høre om medicinpriserne i USA fra politisk side. Vi vurderer dog, at dekretet umiddelbart er bedre end frygtet og samtidig - i det mindste i en stund - giver medicinalselskaberne arbejdsro til at indgå dialog om priserne på medicin og indretningen af det amerikanske sundhedssystem.

Sydbank fastholder sin købsanbefaling af Novo Nordisk.

.\\˙ MarketWire