Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

KORR: OVERBLIK: Opkøbsmålet Bavarian Nordic

25/7 11:21

(Rettet: Chaplin har været CEO siden 2014)

Det danske vaccineselskab Bavarian Nordic er blevet et muligt opkøbsmål for to kapitalfonde, og torsdag bekræftede selskabet købsinteressen og den igangværende dialog.

Aktien steg 21 pct. til 233 kr. på dagen for nyheden. Undervejs var handel med aktien suspenderet af Nasdaq Copenhagen. Torsdag fortsætter aktien op med en lille stigning på 0,8 pct. til 234,90 kr.

Her er et overblik over Bavarian Nordics udvikling samt en række sejre og nederlag:

* Bavarian Nordic er stiftet i 1992 og blev børsnoteret i 1998. Siden 2020 har det været en del af C25-indekset, der udgør de største og mest handlede aktier i Danmark.

* Hovedkvarteret er i Hellerup i Danmark, mens man har produktion i Kvistgård. Hertil er man til stede i både USA, Canada, Schweiz og Tyskland med en blanding af kommercielle aktiviteter, forskning og udvikling samt produktion.

* Den kendte erhvervsmand Asger Aamund er blandt stifterne og har desuden været bestyrelsesformand i to årtier frem til 2013. I 2015 solgte han sine sidste aktier.

* Den nuværende topchef hedder Paul Chaplin, og han har været en del af selskabet siden 1999, mens han blev administrerende direktør i 2014.

* Det første produkt, der blev godkendt, er MVA-BN, som er selskabets koppevaccine, smallpox.

* Selskabet har i dag en forretning, der er delt mellem beredskabs- og rejsevacciner. Beredskabsvaccinerne er primært koppevacciner, særligt mpox, som lande og organisationer indkøber til lager i tilfælde af udbrud. Rejsevaccinerne indeholder vacciner mod rabies, tyfus, kolera, flåtbåren hjernebetændelse samt den myggebårne virus chikungunya.

* Man har samtidig lagt sin egen forskning og udvikling mere på hylden til fordel for de færdige vacciner. Det betyder, at selskabet siden 2019 har betragtet sig selv som et kommercielt vaccineselskab, mens det oprindeligt blev omtalt som et biotekselskab.

* 24. juli i år bekræftede selskabet, at man er i dialog med kapitalfondene Nordic Capital og Permira om en mulig overtagelse. Det skete efter rygter bragt af Bloomberg News. Bavarian oplyser, at der ikke er garanti for hverken et bud eller en aftale.

* I 2025 har Bavarian Nordic primært fået opmærksomhed for løbende godkendelser af vaccinen mod chikungunyavirus, som selskabet overtog, da det var en vaccinekandidat.

* I 2024 skrottede selskabet sin eksperimentelle kræftvaccine Taek-Vak. Her lød det samtidig, at man ikke længere vil investere i udviklingen af kræftvacciner, som selskabet ellers har arbejdet med siden 2005.

* I 2023 købte Bavarian Nordic en portefølje af rejsevacciner samt vaccinekandidaten mod chikungunya fra Emergent Biosolutions.

* I 2023 måtte Bavarian Nordic droppe sin vaccinekandidat mod luftvejssygdommen RSV, da et senfase forsøg ikke levede op til forventningerne.

* I 2023 besluttede Bavarian også at droppe den videre udvikling af en vaccine mod coronavirus, da man i takt med sygdommens udvikling og konkurrencen på området indså, at potentialet ikke længere var til stede. To år tidligere fik selskabet 800 mio. kr. af den danske stat i bidrag til at udvikle vaccinen.

* I 2022 betød store udbrud af mpox, der oprindeligt blev kaldt abekopper, at efterspørgslen efter Bavarian Nordics koppevacciner eksploderede. Det har siden da været en væsentlig indtægtskilde for selskabet.

* I 2019 købte Bavarian Nordic to vacciner fra GSK mod henholdsvis hundegalskab og flåtbåren hjernebetændelse.

* I 2017 måtte man ligeledes droppe et fase 3-studie for midlet Prostvac, der også var en potentiel kræftvaccine mod prostatakræft. Aktien blev tæt på halveret i værdi på nyheden.

Kilde: Bavarians regnskaber, Bavarian Nordics hjemmeside og tidligere artikler hos MarketWire.

.\\˙ MarketWire