Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/Sydbank: Fortsat lav inflation - Endnu ingen ko på isen

13/1 15:10

De amerikanske forbrugerpriser steg begrænset i december, og det giver derfor endnu ikke anledning til panderynker i den amerikanske centralbank, Fed.

Sådan lyder vurderingen fra Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, efter onsdagens inflationstal.

De viste, at forbrugerpriserne steg med 1,4 pct. i december i forhold til samme måned året forinden, mens kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg 1,6 pct.

Dermed ligger den amerikanske inflation fortsat et stykke under centralbankens mål om en inflation på cirka 2 pct.

I det hele taget har inflationen i 2020 - i modsætning til mere "normale" år - ikke stået højt på Feds dagsorden, da centralbanken i stedet har fokuseret på at holde hjulene kørende i den amerikanske økonomi.

Men i løbet af 2021 kan inflationen igen få opmærksomhed, lyder det fra Søren V. Kristensen.

- Nu er vaccinerne i gang med at blive udrullet, og vi nærmer os situation, hvor inflationen igen kan komme i fokus. Ikke mindst fordi både store og små virksomheder i USA i de forgangne uger for alvor er begyndt at berette om stigende prise, skriver Sydbanks cheføkonom.

Samtidig er inflationsforventningerne tiltaget markant i USA og ligger nu på over 2 pct. Det signalerer ifølge Søren V. Kristensen, at investorerne forventer, at Fed kan komme i mål med sin inflationsmålsætning.

Ser man på dagens tal, er der dog ifølge Søren V. Kristensen "ingen ko på isen. Endnu."

- Men stiger den økonomiske vækst kraftigt i 2021 som følge af vaccineudrulningen, og tiltager inflationspresset, kan det få Fed til at stramme retorikken i løbet af 2021. Her har investorerne lige nu øjnene rettet mod, om Fed hen mod slutningen af 2021 skruer ned for tempoet i obligationsopkøbene. Nogle investorer spekulerer sågar på, om Fed kan finde på at hæve renten allerede i 2021, skriver cheføkonomen, der dog vurderer, at det vil kræve en meget store stigninger i inflationen.

Han tror i stedet på, at den amerikanske centralbank i slutningen af året vil skrue ned for tempoet på seddelpresse, hvilket dog kan ramme investorerne, der i det forgangne år har levet højt på de mange penge i omløb.

Det har blandt andet vist sig i de markante aktiestigninger i 2020, hvor hovedparten af de ledende aktieindeks i verden steg stort i løbet af året - trods den store uro fra coronapandemien.

/ritzau/FINANS