USA/Sydbank: Fortsat lav inflation - Endnu ingen ko på isen
13/1 15:10
De amerikanske forbrugerpriser steg begrænset i december, og det giver derfor endnu ikke anledning til panderynker i den amerikanske centralbank, Fed.
Sådan lyder vurderingen fra Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, efter onsdagens inflationstal.
De viste, at forbrugerpriserne steg med 1,4 pct. i december i forhold til samme måned året forinden, mens kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg 1,6 pct.
Dermed ligger den amerikanske inflation fortsat et stykke under centralbankens mål om en inflation på cirka 2 pct.
I det hele taget har inflationen i 2020 - i modsætning til mere "normale" år - ikke stået højt på Feds dagsorden, da centralbanken i stedet har fokuseret på at holde hjulene kørende i den amerikanske økonomi.
Men i løbet af 2021 kan inflationen igen få opmærksomhed, lyder det fra Søren V. Kristensen.
- Nu er vaccinerne i gang med at blive udrullet, og vi nærmer os situation, hvor inflationen igen kan komme i fokus. Ikke mindst fordi både store og små virksomheder i USA i de forgangne uger for alvor er begyndt at berette om stigende prise, skriver Sydbanks cheføkonom.
Samtidig er inflationsforventningerne tiltaget markant i USA og ligger nu på over 2 pct. Det signalerer ifølge Søren V. Kristensen, at investorerne forventer, at Fed kan komme i mål med sin inflationsmålsætning.
Ser man på dagens tal, er der dog ifølge Søren V. Kristensen "ingen ko på isen. Endnu."
- Men stiger den økonomiske vækst kraftigt i 2021 som følge af vaccineudrulningen, og tiltager inflationspresset, kan det få Fed til at stramme retorikken i løbet af 2021. Her har investorerne lige nu øjnene rettet mod, om Fed hen mod slutningen af 2021 skruer ned for tempoet i obligationsopkøbene. Nogle investorer spekulerer sågar på, om Fed kan finde på at hæve renten allerede i 2021, skriver cheføkonomen, der dog vurderer, at det vil kræve en meget store stigninger i inflationen.
Han tror i stedet på, at den amerikanske centralbank i slutningen af året vil skrue ned for tempoet på seddelpresse, hvilket dog kan ramme investorerne, der i det forgangne år har levet højt på de mange penge i omløb.
Det har blandt andet vist sig i de markante aktiestigninger i 2020, hvor hovedparten af de ledende aktieindeks i verden steg stort i løbet af året - trods den store uro fra coronapandemien.
/ritzau/FINANS