USA/økonomer: Ledighedstal kan ikke negligeres - men vækstboom på vej
8/4 14:58

744.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Og tallet landede dårligere end ventet, da medianen af estimater indsamlet af Bloomberg News lå på 680.000 nye ledige.
- 744.000 er mange ledige og er bestemt ikke noget, der skal negligeres, da det er på niveau med de værste uger under finanskrisen. Antallet af nytilmeldte ledige er i øjeblikket mere end tre gange højere, end det niveau vi så inden krisen. På trods af mange ledighedstilmeldinger, så er det dog langt bedre end de første uger under coronakrisen, hvor vi havde mere end 6 mio. ledighedstilmeldinger om ugen, skriver Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.
Han venter dog bedre tider, da amerikansk økonomi står overfor et "regulært vækstboom":
- Både finanspolitik og pengepolitikken understøtter i den grad opsvinget. Vi forventer derfor, at der ikke vil gå lang tid før vi må forvente at se antallet af ledighedstilmeldinger vende tilbage til normalen. Og det godt nyt, også med danske øjne, da USA er en af vores vigtige handelspartnere, siger han.
17 MIO LEDIGE AMERIKANERE
Antallet af fortsatte ledige steg til 3,734 mio. mod estimeret 3,638 mio. ifølge Bloomberg. Og samlet set modtager omtrent 17 mio. amerikanere ledighedsunderstøttelse.
- Tallene er mere "støjfyldte" end de månedlige ledighedstal, og givet lempelserne af restriktionerne, så kunne vi godt mistænke, at tallet i virkeligheden er lidt lavere. Tallene har i hvert fald været faldende siden foråret sidste år, hvor pandemien havde den største effekt på den økonomiske aktivitet. Det bliver interessant at følge tallene i løbet af april, så vi kan få en klarere fornemmelse af retningen. Det er værd at huske på, at jobrapporten for marts viste en beskæftigelsesfremgang på knap én million, påpeger Mikael Olai Milhøj, der er chefanalytiker i Danske Bank.
Han er sikker på, at beskæftigelsen snart vil stige kraftigt i USA. Blandt andet fordi amerikanerne "vaccinerer på livet løs", og alle amerikanere vil ifølge præsident Joe Biden kunne booke en vaccinationstid senest 19. april.
- Der er derfor ikke længe til, at man snart kan lægge pandemien bag sig i USA, og at livet så småt kan begynde at blive normalt igen. Det vil medføre en markant stigning i den økonomiske aktivitet, ikke mindst i den hårdt ramte og beskæftigelsestunge servicesektor, skriver Danske Banks cheføkonom og fortsætter:
- Foruden vaccinerne så hjælper den ekspansive finanspolitik, senest med Bidens massive økonomiske hjælpepakke, og den lempelige pengepolitik også på de økonomiske udsigter. Vi forventer, at ledigheden igen kan være under 4 pct. i løbet af andet halvår.
/ritzau/FINANS