Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/økonomer: Højeste inflation i årtier kan tvinge Fed til handling

13/10 15:18

Forbrugerpriserne i USA fortsætter med at gå i vejret, og dermed er scenen sat til en strammere pengepolitik - og måske et par renteforhøjelser de kommende år.

Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen.

- I september steg priserne i USA med 0,4 procent sammenlignet med august. Det betyder, at priserne i USA fortsat er mere end fem procent højere end for et år siden. Det er bestemt ikke hverdagskost, at inflationen er så høj. Faktisk skal vi tilbage til halvfemserne for at finde en periode med en lige så høj inflation som nu, skriver Søren Kristensen i en kommentar.

Netop inflationen er noget, der bliver holdt særligt øje med i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hvor målsætningen lyder på en inflation på 2 pct. Derfor ligger det i kortene, at Federal Reserve, Fed, til november vil starte nedtrapningen af sit opkøbsprogram, vurderer Søren Kristensen.

- Man kan dog spørge sig selv, hvorfor Fed ikke for længst har strammet pengepolitikken gevaldigt, eller hvorfor investorerne ikke forventer en serie af hurtige renteforhøjelser fra Fed. Det skyldes altså, at både Fed og investorerne forventer, at den ekstraordinære høje inflation er midlertidig, og selvom inflationen faktisk stiger i september, så deler vi fortsat i grove træk den vurdering, skriver han.

Ikke desto mindre venter Søren Kristensen, at Federal Reserve vil hæve styringsrenten i slutningen af 2022.

- Selvom vi forventer, at inflationen over det næste år vil falde ned mod niveauer, som vi er mere forvænte med, så er det vores vurdering, at den massive mængde af lempelser fra både Fed og politikerne vil efterlade USA med en højere inflation end før pandemien. Det vil muliggøre, at Fed over de kommende år kan hæve renten adskillige gange, lyder det fra Sydbanks cheføkonom.

Også hos Danske Bank vurderer chefanalytiker Mikael Olai Milhøj, at den fortsat høje inflation betyder, at centralbanken ikke længere kan være så tålmodig med at stramme pengepolitikken.

Han venter ligeledes, at der til november vil blive annonceret en nedtrapning af opkøbsprogrammet.

- Dermed er man klar til at sætte den pengepolitiske rente op i løbet af 2022. Markedet indpriser allerede, at den amerikanske centralbank vil sætte renten op i hvert fald én gang til næste år, men med sandsynlighed for mere end det, skriver Mikael Olai Milhøj.

.\\˙ MarketWire