Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas/Sydbank: "Uhørt" at Nordex overhaler på ordrer i fjerde kvartal

14/1 15:04

Mens Vestas i fjerde kvartal annoncerede en - sammenlignet med tidligere år - svag ordreindgang på samlet 2011 megawatt (MW), har den tyske konkurrent Nordex haft vind i sejlene.

Ifølge en opgørelse fra Sydbanks chefanalytiker Jacob Pedersen har den tyske opkomling faktisk overhalet Vestas i fjerde kvartal på annoncerede ordrer.

Det betegner han som "næsten uhørt".

- Gennem 2020 har Nordex ligget med en ordreindgang på omkring en tredjedel af Vestas'. Det er så blevet styrket lidt i årets løb, men vi har ikke tidligere set et kvartal, hvor den annoncerede ordreindgang er større hos Nordex end hos Vestas, siger Jacob Pedersen til MarketWire.

Ifølge hans opgørelse ligger Nordex' annoncerede ordrer på mere end 2200 MW i fjerde kvartal. Med til det samlede regnestykke hører dog, at Nordex traditionelt set offentliggør flere ordrer end Vestas. Derfor venter Jacob Pedersen, at Vestas i sidste ende - når de ikke-annoncerede ordrer er talt op i regnskabet for fjerde kvartal - kommer til at overhale det tyske selskab på ordresiden i kvartalet. Dog kan Nordex fortsat nå at offentliggøre flere ordrer frem mod sit regnskab.

Det ændrer dog ifølge Jacob Pedersen ikke ved, at det er en bemærkelsesværdig tendens.

- Vi har set Vestas' ordreindgang skuffe, mens Nordex leverer samme - måske lidt bedre - i fjerde kvartal sammenlignet med sidste år. Nordex har leveret bedre og bedre hen over året, og det ligner også et selskab, der får bedre ordreindgang i 2021 end i 2020. Der er det stik modsatte for Vestas, siger analysechefen.

NORDEX SPRINGER TIL

Årsagen til Vestas' skuffende ordreindgang skal med stor sandsynlighed findes i, at Vestas - på linje med resten af branchen - har været udfordret af stigende priser på råvarer og transport. Det betyder, at det danske selskab har måtte hæve priserne betragteligt over for kunderne.

Det kan have skubbet på markedsandelene, vurderer Jacob Pedersen.

- Årsagen må være, at Nordex løber med noget af det, som Vestas siger nej til. Vestas har været ude at sige, at man bliver nødt til at løfte priserne, og så siger kunderne nej. Så kommer Nordex til, lyder det videre fra Sydbank-analysechefen.

Det kan dog være en risikabel strategi for det tyske selskab, der har en udtalt strategi om at fokusere på rentabiliteten frem for volumen.

- Hvis der er nogen, der har brug for højere priser, så er det Nordex, der ikke har leveret overskud de sidste mange år. I det lys er det her ret usædvanligt, siger han.

Dog kan en øget ordrevolumen i sig selv være med til at trække rentabiliteten opad, hvis et selskab kan forbedre kapaciteten på sine fabrikker ved at hive ekstra ordrer ind. Det kan give et skub opad, der kan modvirke prisstigninger på råvarer og transport.

- Det er lidt et tveægget sværd, for hvis du ikke hæver priserne, så kan det godt være at rentabiliteten på den enkelte ordre bliver mindre, men hvis du udnytter dine fabrikker bedre, kan det give et skub i den rigtig retning, siger Jacob Pedersen.

Han pointerer dog, at Vestas generelt er meget skarpe i forhold til selskabets ordreprocesser.

- Man kan godt frygte, at hvis Nordex vitterligt er ude at vinde ordrer, som der ellers havde stået Vestas på, fordi de ikke løfter priserne, så kan det komme til at gøre ondt på deres indtjening. Det er ikke alle, der har lige godt styr på, hvad deres ordrer er værd, siger Jacob Pedersen.

Selvom det sig selv formentlig ikke får advarselslamperne til at blinke hos Vestas, at Nordex overhalede selskabet på ordrer i fjerde kvartal, så er det ikke nogen tryg position for den danske vindkæmpe, vurderer Jacob Pedersen.

- Det havde da været meget rarere for vestas, hvis konkurrenterne også havde haft svært ved at hente ordrer i fjerde kvartal. Det tyder det alt andet end lige på, at Nordex ikke har, siger han.

- Det er en afvejning, Vestas bliver nødt til at tage - om man er gået for langt, og om man alligevel skal skrue priserne fem pct. ned? Det koster selvfølgelig lidt på rentabiliteten, men så får man trods alt flere ordrer i bøgerne.

.\\˙ MarketWire