Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Tirsdagens aktier: Ambu blev bundskraber i knaldrødt marked

18/1 17:07

Rentestigninger og høj inflation satte atter dagsordenen på det danske aktiemarked tirsdag, hvor vækstaktier som Ambu og Netcompany fik sig en dukkert.

C25-indekset faldt 1,3 pct. til 1795,44 og ramte dermed det laveste niveau siden juni sidste år. Samlet er indekset nu faldet 11,1 pct., siden det satte lukkerekord i 2020,69 den 12. november.

På rentemarkedet havde den tiårige amerikanske rente ved dansk lukketid kurs mod det højeste niveau i næsten to år.

- Det handler om renterne.

- Vi har flere gange set, at det altså ikke er godt for det danske marked, når renterne stiger. Mange af de her væksthistorier og dyrt prissatte aktier, vi har i Danmark, står for skud, når renterne stiger, siger senioraktierådgiver Martin Munk i Jyske Bank til MarketWire.

140 GANGE INDTJENINGEN

Størst var nedturen for Ambu, der faldt 5,1 pct. til 139,75 kr., efterfulgt af Netcompany, der lukkede 4,2 pct. lavere i 587 kr.

Ambu handles ifølge data fra Bloomberg til næsten 139 gange den estimerede indtjening i 2021/22, mens man betaler næsten 46 kr. for en indtjeningskrone i Netcompany i 2021.

Begge selskaber tilhører vækstsegmentet, og lave renter har hidtil gjort det muligt at indregne de kommende års udsigt til stigende overskud nærmest én til én. Men i takt med, at inflationen og renterne stiger, udhules værdien af den fremtidige indtjening.

Hos Jyske Bank ser man potentiale i andre dele af aktiemarkedet.

- Vi mener godt, at "value"-aktier kan fortsætte et stykke tid endnu. Det handler om billigt prisfastsatte aktier, der er mere immune over for rentestigninger. Det er bankerne og forsikringsselskaber, der vil "outperforme" i et sådan et scenarie, siger Martin Munk.

Helt i toppen af C25 endte imidlertid A.P. Møller-Mærsk, der steg 1 pct. til 22.940 kr. målt på B-aktien, men efter fald på over 4 pct. både fredag og mandag. Mærsk fik mandag et nøk opad hos børshuset Stifel, der løfter kursmålet for B-aktien til 26.000 kr. fra 23.700 kr. med anbefalingen "køb".

TO JUSTERINGER AF DANSKE BANK

Med i toppen af C25 var også Danske Bank, der steg 0,5 pct. til 129 kr., efter justeringer fra to analysehuse. Norske DNB hævede sit kursmål for Danske Bank-aktien til 145 kr. fra 133 kr. og gentog anbefalingen "køb".

Nordea fastholdt derimod sin salgsanbefaling af Danske Bank, dog med et forhøjet kursmål på 105 kr. mod tidligere 95 kr.

Selv fik Nordea sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb" af det norske finanshus Pareto Securities. Aktien faldt 3,4 pct. til 80,30 kr.

CHR. HANSEN I KRIDTHUSET

Det var ikke kun bankerne, der blev efterset af analytikerne.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen, der i sidste uge overraskede positivt med sit regnskab for første kvartal, fik løftet anbefalingen til "neutral" fra "undervægt" hos JPMorgan, der samtidig hævede kursmålet til 535 kr. 515 kr.

Chr. Hansen faldt dog 2,1 pct. til 524,40 kr.

Derudover fik Rockwool og Coloplast sænket kursmål hos Berenberg til henholdsvis 2800 kr. og 950 kr. fra 3000 kr. og 1050 kr.

Rockwool faldt 2,5 pct. til 2500 kr., og Coloplast tabte 2,9 pct. til 970,60 kr.

Tryg blev sænket af Jyske Bank, der ser er et behersket, men positivt, kurspotentiale i aktien i Tryg herfra og af den grund sænkede anbefalingen af forsikringskoncernens aktie til "hold" fra "køb". Tryg faldt 1,5 pct. til 163,45 kr.

Blandt sidepapirerne blev Scandinavian Tobacco Group sænket til "hold" fra "køb" af Nordea, der ikke har kursmål ved anbefalingen "hold". Seneste kursmål var 165 kr. Tobaksaktien faldt 3,8 pct. til 138,20 kr.

Parken Sport & Entertainment blev en af eftermiddagens helt store højdespringere og steg 10 pct. til 85,60 kr., efter at ledelsen annoncerede, at det vil undersøge mulighederne for at sælge hele eller dele af koncernens ejendomsportefølje, herunder det danske nationalstadion og Lalandias hovedbygninger i Rødby og Billund. Planen er i stedet at leje sig ind i bygningerne.

.\\˙ MarketWire