Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo/Sydbank: Bidens forslag om prisloft skaber næppe kursuro

2/3 09:03

Høje medicinpriser har længe været en varm kartoffel i USA, og emnet er atter blevet bragt på banen natten til onsdag, hvor præsident Joe Biden i sin årlige State of the Union-tale til Kongressen blandt andet sagde, at han ønsker at sætte et loft over prisen på insulin på 35 dollar om måneden.

Det er dog langt fra første gang, at politikerne har fremsat tilsvarende forslag uden mærkbar konsekvens, og blandt andet derfor vil meldingen formentlig heller ikke give sig udslag i større kursbevægelser i medicinalsektoren eller i Novo-aktien, vurderer senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen.

- Jeg tror ikke, at det får den store effekt. Havde du spurgt mig for fem år siden, så ville jeg forudset en markant negativ kursreaktion, men det er jo langt fra første gang, at Biden er ude at tale om det her, siger han til MarketWire.

- Vi har også set andre politikere som Donald Trump, Hillary Clinton og Bernie Sanders foreslå et loft gennem årene, så jeg tror ikke, at Novo-aktien vil reagere særligt voldsomt, siger Søren Løntoft Hansen.

Igennem årene har flere lovforslag og ændringer således været oppe at vende, uden at det underliggende system og kilden til mange af problemerne er blevet reformeret.

GIGANTISKE RABATTER

Selv deltog Novo tilbage i 2019 i en høring i Kongressen, hvor topchef for Novo i USA, Doug Langa, vidnede.

Han fortalte dengang om et kompliceret prissystem med høje listepriser på medicin, men også at medicinalselskaberne yder gigantiske rabatter til de store amerikanske indkøbsforeninger, der forhandler for sygekasserne.

Samlet er Novos nettopriser på insulin, altså opgjort efter rabatter til indkøbsforeningerne, ifølge Søren Løntoft Hansen faldet år for år.

- Vi kører nu på syvende år, hvor Novo Nordisk har set faldende priser på insulin i USA, som afspejler, at man har skullet yde større og større rabatter, siger han.

Af Novos årsregnskab fremgår det, at rabatterne alene i 2021 udgjorde 30 mia. dollar, eller lige over 200 mia. kr. Det svarer til 75 pct. af bruttosalget i USA.

Problemet for patienterne er dog, at rabatterne ikke altid kommer patienterne til gode, men i nogen grad havner som indtægter i indkøbsforeningerne.

Derfor behøver det heller ikke være skidt for Novo, hvis den offentlige sygesikring tillades at forhandle direkte med medicinalselskaberne - et andet forslag Biden nævnte i sin State of the Union-tale.

- For så skal man jo forhandle om nettopriser og omgår mellemmændene, og det kunne jo potentielt give en positiv nettoeffekt for Novo, vurderer Søren Løntoft Hansen.

FLERE ORDNINGER

For de amerikanere, der ikke er dækket af en sundhedsforsikring, har Novo igennem de senere år introduceret flere løsninger.

Der er blandt andet et program, hvor man for 99 dollar kan få en måneds behandling med insulin.

Desuden er der introduceret ikke-brandede versioner af det hurtigtvirkende insulin og insulinmix til halv pris.

Og Novo har også introduceret billig human insulin - det vil sige forgængeren til Novos nyeste insulin - til 25 dollar per hætteglas på en række apoteker, heriblandt Walmart og CVS.

.\\˙ MarketWire