Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Solide stigninger på fredshåb og prisfald på olien - NY

16/3 06:32

De amerikanske aktier steg solidt tirsdag, da investorerne fokuserede på håbet om en fredelig løsning på krigen i Ukraine, der er under angreb fra sin store nabo Rusland.

Onsdag morgen er der ikke de store ændringer i opfattelsen. Futures på de store aktieindeks indikerer kursfald på 0,1 pct., når markedet i New York åbner senere på dagen.

Håb om fredelig løsning på krigen i Ukraine på baggrund af fortsatte videosamtaler mellem de to landes repræsentanter tirsdag, øgede også spekulationer i, at konflikten ikke vil forstyrre den globale olieforsyning, og derfor faldt olieprisen igen under 100 dollar per tønde - for første gang i marts.

Den udvikling støttede også aktierne, da det dæmper frygten for øget inflationspres og dermed højere renter, som er skidt nyt for selskabernes omkostninger og prissætningen af aktier.

Det brede S&P 500-indeks steg derfor 2,2 pct., mens Dow Jones vandt 1,8 pct., og Nasdag gik mest frem med et løft på 2,9 pct.

- De amerikanske aktier har haft det rigtig dårligt længe. Nu kommer der dog noget fakta, og ikke bare frygt. Der er rentemeldingen fra Federal Reserve onsdag, og vi får at se, om Rusland kan betale afdragene på sine lån, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Faldende oliepris er også godt, da det letter inflationsfrygten og kan sænke volatiliteten i markedet, og det er, hvad der skal til, for at markedet kan reagere. Jeg ser det dog mere som rebalancering, hvor der også lukkes shorts ned.

RENTELØFT PÅ VEJ

Udover Ruslands invasion af Ukraine dominerer bekymringen for de kraftige prisstigninger, der i USA ligger i et 40-årigt højt niveau, og derfor regner markedsaktørerne i stigende grad med, at USA's centralbank, Federal Reserve, Fed, vil hæve renten på hver af årets resterende syv rentemøder med 0,25 pct. hver gang.

Første gang vil formentlig blive onsdag, når martsmødet afsluttes. Handelen med rentefutures indikerer således en effektiv rente onsdag på 0,36 pct., mens den effektive rente netop nu er i 0,08 pct.

TEKNOLOGI LØFTET

I S&P 500 var det de teknologitunge sektorer, som tirsdag klarede sig bedst. Både cyklisk forbrug og it steg 3,4 pct., mens kommunikationsservice vandt frem med 2,3 pct.

Det var kun energiaktierne, som droppede i rødt med 3,7 pct., da olieprisen tirsdag faldt 7,2 pct. til 95,59 dollar per tønde i USA.

Det var da også de tunge teknologinavne, som trak markedet op. I it vandt Microsoft 3,9 pct., mens Apple blev løftet 3,0 pct., ligesom chipproducenterne Nvidia, AMD og Broadcom gik frem med 7,7 pct., 6,9 pct. og 4,4 pct.

Intel, der tirsdag annoncerede investeringer i Tyskland for 17 mia. euro, en del af en tidligere præsenteret investeringsplan på 80 mia. euro i Europa, vandt dog mere beskedne 0,9 pct.

I cyklisk forbrug steg Amazon samtidig 3,9 pct., mens elbilproducenten Tesla, der annoncerede prisstigninger på alle bilmodeller på 3-5 pct. i både USA og Kina, vandt 4,6 pct., og i kommunikationsservice steg Alphabet med 2,6 pct., mens Meta Platforms, ejeren af Facebook, løftedes 2,9 pct.

De røde tal stod ud for olieselskaberne, hvor Exxon Mobil og Chevron, USA's to største oliepumpende koncerner, tabte henholdsvis 5,7 og 5,1 pct.

LUFTFART LETTER

Trods prognoser om fortsat lavere kapacitet i forhold til 2019, altså før coronapandemien, så var det luftfartsselskaberne, som toppede i det amerikanske marked tirsdag. Den senere tid har kurserne her lidt under de stigende priser på jetfuel, men med tirsdagens olieprisfald lettede presset på aktierne, der fik luft under vingerne. American Airlines vandt derfor 9,3 pct., mens United Airlines blev løftet 9,2 pct., og Delta Air Lines fløj 8,7 pct. frem.

På coronafronten, hvor Kina nu også ser stigende smitte, var medicinalselskaberne Pfizer og Moderna uenige om, hvorvidt der er behov for et fjerde stik med vaccine mod covid-19.

Albert Bourla, administrerende direktør i Pfizer, har i et interview med CBS sagt, at beskyttelsen fra et tredje stik vil aftage, og at et fjerde stik derfor er nødvendigt "lige nu". Hos Moderna mener topchef Stephen Hoge dog, at endnu et boosterstik kun er nødvendigt hos ældre mennesker eller særligt udsatte.

Pfizer satte sig 0,1 pct., og Moderna faldt 1,3 pct.

.\\˙ MarketWire