Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vindanalytiker: Kina-nedlukning kan udløse krise for mølleleverandører

7/4 10:11

En forværring af covid-situationen i Kina og yderligere nedlukninger af myndighederne kan give en voldsomt stor negativ påvirkning på det globale vindmøllemarked, samt på vindmølleproducenter og underleverandører.

Det vurderer Feng Zhao, som er chef for strategi og analyse hos Global Wind Energy Council, GWEC, i et interview med MarketWire i Bilbao.

- Hvis smittespredningen kommer ud af kontrol, og nedlukninger rammer nogle af nøgleregionerne for den kinesiske supply chain, og de derfor ikke kan levere, så forudser jeg en stor negativ påvirkning på det globale marked.

- Så ser jeg personligt en reel krise for mig, som vil tilføje ekstra smerte for de globale mølleleverandører, siger Feng Zhao.

Kina er det største fremstillings-hub for vindmøller og komponenter, herunder for gearbokse, vingeblade, generatorer, og ifølge Feng Zhao udgør ”made in China” 60-65 pct. af den globale produktionskapacitet på nøglekomponenter.

- Vestas og Siemens Gamesa eksporterer kun omkring 3-4 gigawatt naceller fra Kina til Latinamerika, Europa og andre steder, men de er afhængige af den kinesiske forsyningskæde af komponenter, siger Feng Zhao.

Og den amerikanske vindmølleproducent GE Renewable Energy samarbejder med kinesiske NGC Gears, som er den største leverandør af gearkasser til GE. Manglende leverancer kan derfor ramme opstillingerne hos GE – som har USA som sit klart største marked.

- Hvis noget går galt, vil det få en påvirkning på det amerikanske marked. Det samme gælder for Europa, hvis eksporten fra Kina af gearkasser fra Winergy og ZF bliver ramt, uddyber Feng Zhao.

I forvejen lider vindmølleproducenterne som følge af covid, stigende råvarepriser og transportomkostninger, der ligger 8-10 gange højere end et år tidligere.

- Det lægger et stort pres på vindmølleleverandørerne, og kan ramme deres forventninger til 2022. Da de kom med deres prognoser i forbindelse med årsregnskaberne i februar, var der ingen nedlukning af Shanghai – men nu er situationen anderledes, siger Feng Zhao.

GWEC estimerer i sin nye rapport, ”Global Wind Report 2022”, som blev offentliggjort i forbindelse med Wind Europes vindenergikonference i Bilbao i denne uge, at der på globalt plan vil blive installeret 100,6 gigawatt ny vindenergikapacitet i år – sammenlignet med 93,6 gigawatt sidste år.

.\\˙ MarketWire