Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas/CEO: For mange ting skrider på tidslinjerne

2/5 15:59

Forsyningskæderne skaber fortsat voldsomme problemer for vindmølleindustrien, herunder for Vestas, som udfordres på planlægningen, når der er uvished om timingen for vigtige leverancer.

- Det største problem er forudsigeligheden, eller den manglende forudsigelighed, siger Vestas' administrerende direktør, Henrik Andersen, efter vindmølleproducentens regnskab for første kvartal, hvor øgede omkostninger sætter sit præg og også har udløst en nedjustering af forventningerne til hele 2022.

- Basalt set betaler vi mere for noget, der kommer mere uregelmæssigt - det er normalt ikke den vej, verden burde gå. Vi ser, at kritiske komponenter bliver fanget i nogen af de her forsyningskæder. Det betyder, at det er et konstant puslespil om at afbøde effekterne og holde tingene gående - og det er et problem, uddyber Vestas-topchefen.

Hvilke komponenter, der i øjeblikket vurderes at være de mest kritiske at få fat i, ønsker han ikke at uddybe nærmere.

- Lige nu er det et konkurrenceparameter, for dem, der bliver efterladt uden at kunne levere, bliver det meget svært, siger Henrik Andersen.

Igennem 2021 var omkostningsinflation og tårnhøje transportomkostninger i forvejen et stort problem for industrien.

Og problemerne er absolut ikke blevet mindre af krigen i Ukraine - og dertil kan lægges nedlukninger i Kina, som særligt i første omgang ramte Shanghai.

- Vi har haft lockdown i Shanghai, og nu en begyndende lockdown af Beijing. Det er svært at lave en afvejning af, hvad der betyder mest, det er bare en dårlig kombination, som adderer til den samme problemstilling.

- Det har vi også set transport- og logistikselskaberne være ude at kommentere på, at livet er blevet mere besværligt, siger Henrik Andersen.

Problemerne for Vestas omkring transportsituationen understreges at, at selskabet har meget materiel, som er i kø for at komme videre.

- Vores produktion og vores distribution kører ud af Kina - men vi kører med relativt høje lagre, fordi meget af det enten sidder til lands eller vands i kø for at komme videre, siger Henrik Andersen.

Noget andet er prisen på transporter og konsekvenser af tidsforskydninger, hvis komponenter ikke når frem til shipping i tide.

- Hvis der er noget, som kommer for sent, så kommer det ikke med, og så skal det genbookes. Den transport, du enten misser eller ikke får, betyder pludseligt, at transportomkostningen i nogen sammenhænge går hen og bliver dobbelt.

- Eller måske værre - den bliver mere end dobbelt så høj - fordi det ikke kun er at booke en ny transport, men det er muligvis at booke en ny transport til en væsentlig højere pris. Det er et problem lige nu, at der er for mange ting, der skrider på tidslinjerne, forklarer Henrik Andersen.

.\\˙ MarketWire