Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mandagens aktier: Vestas tog sidsteplads efter nedjustering på rød dag

2/5 17:03

Vestas var den helt store historie mandag, hvor vindmølleproducentens nedjustering gav aktiekursen dybe ridser i lakken. En anden historie, der fyldte meget, var ikke selskabsspecifik - men derimod hængt op på indeksniveau.

Klokken lidt i 10 fik handlerne nemlig kaffen galt i halsen, da eliteindekset som lyn fra en klar himmel dykkede 8,3 pct.

- Der er to faktorer, der fylder i dag. Det er falsh-crash'et lidt før klokken 10, hvor nogle blev lidt hvide i hovederne over det store og pludselige fald. Men man kunne dog hurtigt berolige sig med, at de store udenlandske indeks ikke bevægede sig så meget som de nordiske, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef i Sydbank.

- Og så er der Vestas, siger han.

Billedet med fald var det samme på de nordiske børser, og mandag eftermiddag oplyste Nasdaq, at det var en enkelt markedsdeltager, der med en salgsordre mandag var skyld i et stort og pludseligt fald på de nordiske børser - også kaldet et 'flash crash'.

Indekset rettede sig dog ret hurtigt igen, men endte samlet med et fald på 2 pct. til 1729,96.

VESTAS I MODVIND

Da formiddagens forskrækkelse havde fortaget sig, var det fortsat Vestas, der var agterlanterne. Og den placering blev holdt dagen igennem.

Aktien faldt 7,9 pct. til 168,46 kr. som resultat af nedjusteringen til 2022, som vindmølleproducenten kom med søndag aften.

- Aktien har ligget underdrejet hele dagen. Og hvor blandt andet DSV og Danske Bank rettede sig pænt efter faldet - ja, så kom Vestas aldrig igen. Og det er til dels den, der trækker Ørsted med ned, siger Ole Kjær Jensen og fortsætter:

- Ser man på Global Clean-sektoren, så falder den i dag, hvilket også smitter af.

Ørsted faldt 5,4 pct. til 750 kr.

Tilbage til Vestas, så venter vindmølleproducenten nu en omsætning på 14,5-16,0 mia. euro og en EBIT-margin før særlige poster på mellem minus 5 og 0 pct. i år Tidligere ventede selskabet en omsætning på 15,0-16,5 mia. euro og en margin på 0-4 pct.

- Udfordringen er, at hos investorer og analytikere sidder man og tænker: Kan der komme mere af det her i fremtiden. Det kan godt være at garantihensættelser og meget af det andet er relateret til ting, der er sket, men det er en historie, vi har fået nogle gange nu, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

NOVO FALDT TRODS ANALYTIKERROS

Modsat kunne Novo Nordisk fredag morgen opjustere forventningerne til 2022. Og det har fået flere finanshuse til at løftet det langsigtede kursmål for aktien.

Fredag blevet Novo løftet med 14 pct. til 960 kr. fra førhen 840 kr. af det amerikanske finanshus Stifel. DNB har løftet kursmålet til 920 kr. fra 870 kr., SEB går op til 1000 kr. fra 950 kr., og Nordea har hævet til 869 kr. fra 831 kr.

Alle har anbefalingen "køb".

Novo Nordisk-aktien faldt 0,8 pct. til 806 kr. mandag.

MAERSK DRILLING FIK MILLIONKONTRAKT

Maersk Drilling fik kontrakt med Aker BP til jackup-riggen Maersk Invincible.

Kontrakten løber fra september eller oktober i år, og der skal bores i 86 dage i Ivar Aasen-feltet ud for Norge. Det arbejde får det danske selskab 22,4 mio. dollar for.

Aktien faldt 0,3 pct. til 353 kr. mandag.

Huscompagniet fik sat sin anbefaling ned til "hold" fra "køb" og kursmålet til 105 kr. fra 195 kr. af Nordea.

Aktien faldt 5,4 pct. til 92 kr.

LUXOR OPSKREV EJENDOM

Luxor har fået godkendt salget af selskabets ejendom Naverland 3-5 i Glostrup af køber, og det medførte en opskrivning af ejendommens dagsværdi med cirka 24 mio. kr.

Det oplyste selskabet søndag.

Aktien steg 0,7 pct. til 725 kr.

.\\˙ MarketWire