Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Zealand Pharma, 20 Maj kl 15.00 Læs mere her

MTH/CEO: Venter stærk slutspurt trods historiske prisstigninger

12/5 12:13

MT Højgaard Holdning ser lige nu historiske prisstigninger efter Ruslands invasion af Ukraine, og det skaber øget usikkerhed for resten af året.

En stærkt start på året kombineret med store forventninger om en solid slutspurt holder dog hånden under forventningerne til både omsætning og drift.

- Det eneste, vi kan sige, er, at tingene varierer uge for uge, og der er en øget risiko. Hver måned regner vi projekterne igennem med de nuværende prisstigninger, og med det billede, vi har nu, føler vi stadig, at vi kan levere på det, vi guider, siger Martin Solberg, der er koncernfinansdirektør hos MT Højgaard.

- Den dag, vi ikke kan det, skal den selvfølgelig ændres, men når vi ser på vores portefølje, risiko og ordrer, så tror vi stadig på, at vi kan absorbere det, lyder det videre.

MT Højgaard regner lige nu med et driftsresultat, EBIT, før særlige poster på 250-275 mio. kr. i 2022.

I første kvartal leverede koncernen 30 mio. kr. på den post, så for at leve op til årets forventninger, skal MT Højgaard præstere et godt stykke over det dobbelte i hvert af de tre næste kvartaler, når man sammenligner med de første tre måneder.

- Det er samme problematik, som vi også så i 2020 og 2021. Der er ikke noget, der taler for, at vi skal have så store sæsonudsving i den her branche, men historisk ser vi typisk en indtjening, der ligger i andet halvår, lyder det videre.

- Det er drevet af bedre udnyttelsesgrad på projekter, flere afleveringer af projekter og især i projektudviklingsforretningen ser vi, at transaktionerne bunker sig op i tredje og fjerde kvartal. Vi ser den her famøse kurve, der trækker op i tredje og fjerde kvartal, det er det, vi budgetterer efter, og det er også det, vi tidligere har set, lyder det videre.

For omsætningen venter MT Højgaard 8-8,2 mia. kr. for året, og de mange opgaver på kontrakt betyder, at den post er mere robust i forhold til at modstå potentielt faldende efterspørgsel, oplyser selskabet.

EN DEL AF REGNING SENDES VIDERE

En del af prisstigningerne ender hos MT Højgaard selv, mens noget af regningen bliver sendt videre til kunderne.

- En stor del af vores aftaler er reguleret inden for et aftalegrundlag, som gør det muligt at regulere ud fra ekstraordinære prisstigninger og inflation, siger administrerende direktør Henrik Mielke.

- Der handler det om, at vi med kunderne får lavet nogle gode løsninger, og det bruger vi noget tid og nogle kræfter på.

Han kalder det desuden "historiske prisstigninger".

- Jeg kan ikke genkende, at jeg har set så store prisstigninger på nogle af produktgrupperne før. Stål er for eksempel steget 120 pct., siger Henrik Mielke.

- Noget af det, vi er blevet ramt af i byggebranchen, er, at mange af materialerne kommer fra Rusland, Hviderusland og Ukraine, og der går noget tid, før markedet finder andre veje, siger han og uddyber, at egetræ til gulve for eksempel ofte blev hentet i Ukraine.

.\\˙ MarketWire