Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ørsted afviser krav om betaling i rubler med risiko for gasstop - NY2

30/5 12:56

Ørsted afviser fortsat krav fra Gazprom om betaling i rubler. Det sker med risiko for et stop af Gazprom Exports gasleverancer.

Det oplyser det danske energiselskab i en meddelelse mandag eftermiddag.

Opdateringen kommer en dag før Ørsteds betalingsfrist den 31. maj til Gazprom.

Hvis det russiske energiselskab skal betales, bliver det i euro, fastholder Ørsted. Derfor kan det også betyde, at Gazprom kan slukke for gassen.

Det vil efter Ørsteds vurdering være et brud på det russiske selskabs forpligtelser under kontrakten.

Et russisk gasstop er dog ikke ensbetydende med, at der vil være mangel på gas i Danmark, fastslår selskabet.

- Da der ikke er en direkte gasrørledning fra Rusland til Danmark, vil Rusland ikke kunne lukke for den direkte leverance af gas til Danmark, og der vil således stadig kunne komme gas til Danmark.

- Det betyder dog, at gassen til Danmark i højere grad skal købes på det europæiske gasmarked. Det, forventer vi, vil være muligt, fremgår det.

Ørsted har op til betalingsfristen forberedt sig på et scenarie som dette for at minimere risikoen for mangel på gas hos selskabets gaskunder, der primært tæller danske og svenske selskaber.

- Ørsted har lagerkapacitet i blandt andet Danmark og Tyskland, og disse lagre er vi i færd med at fylde, således at vi sikrer gas til vores kunder og bidrager til markedets forsyningssikkerhed.

Et eventuelt gasstop fra Gazprom vil ikke påvirke Ørsteds forventninger til regnskabsåret 2022 eller selskabets udmeldte forventning til investeringsniveauet eller strategiske ambitioner.

Aktien i Ørsted stiger 0,6 pct. til 791,70 kr. på børsen i København. Forud for meddelelsen lå energiaktien oppe med 1,0 pct.

AFSTÅR BRUG AF VALUTAFINTE

Ørsted går dermed imod flere andre energiselskaber, der har benyttet sig af to konti i Gazprombank til at tilgodese begge sider. Det skrev Washington Post i sidste uge.

I avisens artikel fremgik det, at italienske Eni og tyske Uniper undgik direkte at betale i rubler ved at betale i euro til Gazprombank, hvorefter der fra energiselskabernes anden konto blev vekslet til rubler.

Dermed betaler selskaberne teknisk set ikke i euro, og Rusland modtager - som påkrævet - betaling i rubler.

Eni bekræftede ifølge Washington Post brugen af valutafinten, mens Uniper oplyste, at der er oprettet fornødne konti til at gennemføre køb af russisk naturgas.

.\\˙ MarketWire