Aktier/middag: Købsspekulationer sender Jyske Bank ned i surt marked
10/6 11:44
Jyske Bank har fundet sig til rette i bunden af det danske C25-indeks, efter at noget kunne tyde på, at Handelsbankens danske forretning fremover vil blive ledet fra Silkeborg.
Det sker i et i forvejen surt marked, efter at Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag i sin rentemeddelelse var noget mere høgeagtig, end det på forhånd var ventet. Selv om renten blev fastholdt, blev der varslet første løft af renten i juli og endnu et i september.
- Markederne er negative i kølvandet af ECB-mødet torsdag, der virkede til at være noget mere bekymret, end markedet havde forventet, og var mere høgeagtig i sin retorik. Inflationspresset skaber bekymring for markedet, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, til MarketWire.
C25-indekset falder fredag formiddag 1,5 pct. til 1626,04.
Det inflationære pres mærkes også herhjemme, hvor friske tal fra Danmarks Statistik viste en stigning i forbrugerpriserne på 7,4 pct. i maj sammenlignet med for et år siden. I sidste måned lød stigningstakten på 6,7 pct.
Senere i eftermiddag kommer der amerikanske inflationstal, der kan påvirke markederne yderligere.
JYSKE BANK SPÅS SOM KØBER AF HANDELSBANKEN
Jyske Bank falder tungt i formiddagens marked efter nyt om udbyttebetaling fra Spar Nord. Nyheden om, at banken vil betale resterende 2,50 kr. per aktie fra 2021 til i alt 5 kr., kan betyde, at det er Jyske Bank, der ender som ejer af Handelsbankens danske forretning.
Faldet på 6,6 pct. til 384,50 kr. skyldes, at de to banker kører på hver deres dataplatforme, hvilket kan ses som en ulempe, skriver Bloomberg News.
Noget kunne også tyde på, at Handelsbanken bliver en dyr omgang - omkring 8-9 mia. kr. ifølge Finans - og at Jyske Bank både må indstille aktietilbagekøbsprogram og udstede nye aktier, hvilket ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, lægger yderligere pres på bankaktien.
Spar Nord begrunder udbyttebetalingen med, at der ikke længere er behov for en styrkelse af bankens kapitalgrundlag grundet eventuelle opkøb inden udgangen af første halvår 2022.
Bankaktien falder 1,6 pct. til 1,6 kr.
SAS KAN FÅ HJÆLP AF DANMARK
Flyselskabet SAS har fredag fået en håndsrækning fra den danske regering, der i et pressemøde til formiddag oplyser, at den er villig til at eftergive noget af luftfartsselskabets gæld - i omegnen af 3,5 mia. kr. - til staten.
Finansminister Nicolai Wammen (S) oplyser yderligere, at staten i fremtiden venter en ejerandel på 22 pct. og op til 30 pct. I dag ejer Danmark 21,9 pct. af aktierne.
Torsdag satte SAS bundrekord efter en strejkevarsel fra selskabets piloter. Støtten fra SAS er betinget af, at alle interessenter i selskaber bidrager, og at luftfartsselskabet kan hente nye private investorer.
Efter tilsagnet fra den danske stat er SAS aktien løftet 26 pct. til 0,55 kr.
BAVARIAN FALDER EFTER GSK-NYT
Bavarian Nordic har fået konkurrentnyt fra Glaxosmithkline (GSK), der har rapporteret positivt ny fra et fase 3-studie med sin RSV-vaccine. Det kan øge opmærksomheden på Bavarians vaccine, mener Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.
Samtidig er det positivt, at GSK nu har demonstreret, at studiet kan lade sig gøre, hvilket kan bane vejen for mulige partnere til Bavarian Nordic.
Aktien falder ikke desto mindre 7,1 pct. til 193,95 kr. Det kan skyldes, at GSK var først ude af starthullerne, selv om det positive studie egentlig er godt nyt, vurderer senioranalytikeren.
GENMAB KLAR MED NY VOLDGIFTSSAG
Genmab har indledt endnu en voldgiftssag mod sin amerikanske partner Janssen Biotech.
Selskabet kræver 405 mio. dollar plus renter i kompensation for manglende milepælsbetalinger for Darzalex Faspro samt anerkendelse af, at en ny royalty-periode på 13 år er startet fra det første kommercielle salg af kræftmidlet.
Det oplyste Genmab i en meddelelse til fondsbørsen torsdag aften.
Kravet fra Genmab bygger på en nylig afgørelse i anden voldgiftssag, hvor Genmab tabte til Janssen og blev tvunget til at bære sin del af royaltybetalingerne til en tredje aktør, Halozyme Therapeutics, hvis beskyttede teknologi indgår i Faspro-udgaven af Darzalex.
Aktien falder 0,8 pct. til 2085 kr.
Carlsberg har fredag meddelt, at Leo Evers, der er chef for bryggeriets forretning i Asien, forlader bryggeriet fra 1. juli i år.
Der er endnu ikke fundet en afløser til direktøren.
Aktien falder 1,4 pct. til 852,40 kr.
AFTALE TIL TRIFORK OG NYE KURSMÅL
Trifork har indgået en aftale med Sydbank om, at banken skal sikre likviditeten i aktiens i handel på børsen i København, en såkaldt market maker-aftale.
Det fremgår af en meddelelse fra Trifork.
Aktien vinder 0,3 pct. til 204 kr.
Rockwool har fået skåret sit kursmål til 2100 kr. fra 2700 kr. af det tyske finanshus Berenberg, lyder det i en analyse. Anbefalingen er fortsat "hold".
Aktien falder 0,8 pct. til 1872 kr.
Boozt har fået sænket sit kursmål til 115 svenske kr. fra 145 svenske kr. af Carnegie, efter at tøjforhandleren torsdag nedjusterede sine forventninger til 2022.
Anbefalingen af aktien fastholdes på "køb", fremgår det af Bloomberg News.
Aktien dykker 2,6 pct. til 50,15 kr. Torsdag faldt aktien 18,3 pct.
NKT har fået løftet sit kursmål til 390 kr. fra 360 kr. af Nordea, der fortsat holder anbefalingen "køb", viser data fra Bloomberg News.
Aktien stiger 0,8 pct. til 342,60 kr.
.\\˙ MarketWire